Blok konserwowy z szynki i łopatki

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Blok konserwowy z szynki i łopatki

Post autor: Jacekw21 »

11898543_524988434330294_4665476154759119295_n (1).jpg

2.jpg

1.jpg


Przepis
Składniki:
szynka i łopatka najładniejsze kawałki mięsa mniej więcej po równo ,peklosól 20g/kg mięsa,pieprz czarny 3g/kg mięsa,oregano 1,5g/kg,majeranek 0,5g/kg,mała główka czosnku wyciśniętego przez praskę,100 mil wody
Wykonanie:
Mięso tniemy na 1,5 do 2 cm plastry i traktujemy je tłuczkiem do schabowych ale bez przesady.następnie peklujemy szynką i łopatkę w osobnych pojemnikach na 24h i wyrabiamy rączkami aby nabrało kleistości.
Następnie po 24h dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ponownie i do lodówki na 24h. Później łączymy mięso i dodajemy troszkę wody i znowu wyrabiamy.
Dokładnie wyrobione mięso wkładamy do praski na przemian raz szynkę raz łopatkę i odstawiamy do lodówki na 24h.Po tym czasie następuje parzenie woda 80 stopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku będzie miało 68 stopni.
Studzimy 10-15 min w zimnej wodzie i odstawiamy do lodówki na noc 10-12 godz w temp 5-8 stopni.
SMACZNEGO
http://smakijackaw.blogspot.com/search/ ... rostokątna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”