Mielonka ,,Lamparcia''

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Mielonka ,,Lamparcia''

Post autor: Jacekw21 »

12063490_536774859818318_2870301270112744593_n (1).jpg

12032063_536774853151652_5556393537976176940_n.jpg


Na tą porcje wykorzystałem
Mięso
- łopatka 800g
-boczek 800 g
-wołowina 900g
Przyprawy
-peklo sól 18-20 g/ kg do wołowiny
-peklo sól 8g/kg + 8g/ kg soli kamiennej lub morskiej nie jodowanej do mięska z boczku i łopatki które połączymy ze sobą po zmieleniu
-pieprz czarny 2 g/kg
-pieprz ziołowy białowieski to jest mieszanka przypraw w jej skład wchodzą przyprawy gorczyca,majeranek,kminek,kolendra,lubczyk,jałowiec i papryka ostra i słodka 2 g/kg
-suszony koperek 1 g/kg
-suszony czosnek niedźwiedzi 0,5 g do całości
-wodę dawałem na oko aby mięso nabrało odpowiedniej kleistości
Wykonanie
Boczek i łopatkę mielimy sitko nr,8 wołowinę kroimy w paski następnie mięso dokładnie wyrabiamy dodając nieco wody aby nabrało kleistości i peklujemy osobno wołowinę i łopatę z boczkiem 24 godz.Później łączymy mięsa,przyprawiamy i ponownie wyrabiamy w razie konieczności dodajemy wodę.Wkładamy w szynkowar praskę i pozostawiamy na 24 godz.w lodówce po tym czasie parzymy.
Woda 75-80 stopni mięso w środku 65-68 stopni i wyjmujemy.Studzimy w zimnej wodzie 15 min wodę zmieniamy dwa razy później odstawiamy do lodówki na noc.
SMACZNEGO
http://smakijackaw.blogspot.com/search/ ... rostokątna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”