Strona 1 z 1

Mielonka "prosiaczkowa"

: 24 sty 2017, 12:27
autor: Grzegorz Z.
Składniki:

- łopatka - 1/3
- karkówka - 1/3
- boczek - 1/3 (ilość w zależności od pojemności szynkowaru lub praski)

- peklosól - 18g/kg
- pieprz czarny mielony - 2 g/kg
- kolendra mielona - 1,5 g/kg
- oregano - 1 g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5 g/1kg
- suszone pomidory z czosnkiem (kamis) - 7 g/kg
- czosnek świeży - 5 g/kg
- woda - 150 ml

Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę około 4x4 cm. Zasypujemy peklosolą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie mielimy mięso na sitku 8. Dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Następnie napełniamy osłonki ściśle je wypełniając (ja użyłem osłonek w kształcie prosiaczków). Możemy też użyć szynkowaru lub praski. Odstawiamy do lodówki na 12h.
DSC_1487.JPG


Po tym czasie przystępujemy do parzenia. Parzenie w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku temperatury 68 stopni.

DSC_1505.JPG


Po osiągnięciu temperatury 68 stopni chłodzimy praskę. Odstawiamy do lodówki na 12h.

DSC_1510.JPG
IMG_4760.JPG

Re: Mielonka "prosiaczkowa"

: 07 mar 2017, 19:19
autor: Ksenia58
Super mielonka :o .. Właśnie taka dziś chce zrobić i wdepnęłam tutaj aby zerknąć jakie potrzebne są składniki :D