Mielonka z indykiem
: 26 lis 2016, 10:13
Mielonka z indykiem
- mięso z indyka (podudzia) 2,5kg
- wieprzowina kl. II 2,5kg
- pieprz naturalny 1,0g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/
- cukier 1,5g/
- czosnek granulowany 0,2g/kg
- żelatyna ok 2-3 łyżeczki na kg
- peklosól 18g/kg
Z indyka zdjąć skórę, wytrybować. Następnie pokroić w kostkę i zapeklować razem z wieprzowiną na sucho 48-72h peklosolą 18g/kg. Następnie wieprzowinę kl. II i mięso z indyka rozdrobnić na sitku 6mm. Wymieszać, dodać przyprawy oraz wodę w ilości do 5%. Na koniec wsypać żelatynę i wymieszać, napełnić szynkowar lub użyć osłonek barierowych.
Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1,5-2h.
Smacznego
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/54791/mielonka.html
- mięso z indyka (podudzia) 2,5kg
- wieprzowina kl. II 2,5kg
- pieprz naturalny 1,0g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/
- cukier 1,5g/
- czosnek granulowany 0,2g/kg
- żelatyna ok 2-3 łyżeczki na kg
- peklosól 18g/kg
Z indyka zdjąć skórę, wytrybować. Następnie pokroić w kostkę i zapeklować razem z wieprzowiną na sucho 48-72h peklosolą 18g/kg. Następnie wieprzowinę kl. II i mięso z indyka rozdrobnić na sitku 6mm. Wymieszać, dodać przyprawy oraz wodę w ilości do 5%. Na koniec wsypać żelatynę i wymieszać, napełnić szynkowar lub użyć osłonek barierowych.
Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1,5-2h.
Smacznego
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/54791/mielonka.html