UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 591
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Mortadela morska, przepis z roku 1976

Post #1 autor: Gonzo » 26 lis 2016, 10:19

Mortadela morska - przepis z 1976r.
mortadela morska.jpg

Składniki:
- mięso wieprzowe kl. III 3kg
- mięso cielęce kl. II 0,75kg
- podgardle wieprzowe 0,5kg
- słonina 0,75kg
- poeklosól i sól 17-20g/kg
- cukier 2g/kg
- pieprz naturalny 2g/kg
- gałka muszkatołowa 0,5g/kg
- imbir 0,3g/kg
- papryka słodka 0,3g/kg
- mleko w proszku 30g/kg
- mąka ziemniaczana 10g/kg

Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h z użyciem peklosoli, a tłuszcz zasolić. Następnie wszystkie rodzaje mięsa zemleć na sitku 2-3mm, tłuszcz oddzielnie. Kutrować wieprzowinę z cielęciną, a następnie dodać podgardle i tłuszcz. Przy braku kutra użyć malaksera, lub trzy razy zemleć na sitku 2-3mm. Podczas kutrowania dodać przyprawy i zimną wodę w ilości do 30%, a na koniec mleko i mąkę. Napełnić w osłonki, ja użyłem barierowych. W oryginale są konserwy metalowe.
Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1,5-2h.

Studzić w zimnej wodzie do uzyskania temp ok. 10-15 stopni lub w zimnym pomieszczeniu o temp poniżej 10 stopni.

Smacznego
udostępniono z:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/02/Mortadela-morska.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „W osłonkach barierowych”