UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 569
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Mielonka bosmańska - przepis z 1976r.

Post #1 autor: Gonzo » 26 lis 2016, 10:28

Mielonka bosmańska - przepis z 1976r.
mielonka bosmańska.jpg

- wieprzowina kl I 1kg

- wieprzowina kl. II 2kg

- wieprzowina kl. III (ścięgnista) 1,2kg

- cielęcina (łopatka) 0,8kg

- pieprz naturalny 1,5g/kg

- gałka muszkatołowa 0,5g/kg

- gorczyca mielona 0,5g/kg

- cukier 1,5g/kg

- imbir 0,3g/kg

- czosnek granulowany 0,2g/kg

- mąka ziemniaczana 10g/kg

- mleko w proszku 30g/kg

Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h. Następnie wieprzowinę kl. I rozdrobnić na sitku 20mm (ja użyłem 16mm, bo 20mm brak) lub na szarpaku.
mielonka bosmańska 1.jpg

Mięso kl. II rozdrobnić na sitku 14mm (ja użyłem 12mm).
mielonka bosmańska 2.jpg

Mięso kl. III i cielęcinę rozdrobnić na najdrobniejszym sitku 3mm
mielonka bosmanska 3.jpg

mielonka bosmańska 4.jpg

i następnie kutrować lub rozdrobnić za pomocą malaksera.
mielonka bosmańska 5.jpg

Jak ktoś nie ma ani kutra, ani malaksera to można przepuścić trzy razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Podczas tego zabiegu dodawać przyprawy oraz wodę w ilości do 8%. Następnie wykutrowaną masę dodać do mięsa kl. I i kl. II. Dokładnie wymieszać i dodać mąkę oraz mleko w proszku.
mielonka bosmanska 6.jpg

Wymieszać i dalej napełnić szynkowar lub użyć osłonek barierowych. W oryginale były to puszki metalowe, czyli konserwy.
mielonka bosmanska 7.jpg

Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1,5-2h. Następnie studzić w zimnej wodzie lub w zimnym pomieszczeniu ok 6 stopni.

SMACZNEGO.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/5479 ... geNumber=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „W osłonkach barierowych”