UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Mielonka tyrolska

Post #1 autor: Jacekw21 » 26 lis 2016, 23:42

DSC00055.JPG


DSC00004.JPG

Przepis
Będziemy potrzebować
-sztuczne osłonki barierowe -termo kurczliwe
-woda 150-200 mililitrów
Mięso
-800 g boczku
-350 g łopatki (tylko chude kawałki)
-350 g karkówki(tylko chude kawałki)
Przyprawy
Gramatura przypraw podana jest na 1,5 kg mięsa
-pekolo sól 27 g
-pieprz biały 3 g
-pieprz ziołowy 2 g
-ziele angielskie mielone 1 g
-gałka muszkatołowa mielona 1 g
-czosnek 3 ząbki wyciśnięte przez praskę
-żelatyna 15 g
Wykonanie
Boczek w całości oraz pozyskane chude kawałki mięsa z łopatki i karkówki peklujemy na sucho peklo solą na 48 godz.
Następnie karkówkę i łopatkę mielimy sitku fi 6-8 mm,a boczek mielimy na sitku fi 3-4 mm.
Później stopniowo dodajemy przyprawy i mieszamy.Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mięsa i ponownie wyrabiamy mięso.Można dodać również ugotowane i zmielone skórki wieprzowe.
Napełniamy osłonki i odstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin.Następnie parzymy.
Parzymy
Ja wodę nagrzałem do 80 stopni następnie wrzuciłem dwa batony i parzyłem w wodzie 70-75 przez 70 min.Następnie batony studziłem w zimnej wodzie przez 10 min.Potem do lodówki na 8 - 10 godzin .I to koniec SMACZNEGO.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „W osłonkach barierowych”