Strona 1 z 2

Żelatyna w roli głównej i nie tylko

: 28 lis 2016, 8:13
autor: Krzysztof
Zakupiony surowiec:
-żołądki drobiowe 1kg
-groszek 1 puszka
-włoszczyzna młoda
-żelatyna
Żołądki peklowane 24h 20g/kg (50/50), następnie sparzone 20 minut w 80°. Miedzy czasie ugotowana włoszczyzna z czego pokrojona została marchewka. Z żołądków powykrawane twardsze części. Wszystko wymieszane i wsypane do osłonki barierowej. Z wywaru z warzyw przygotowujemy zalewę dodając trzykrotną ilość żelatyny jak w przepisie, doprawiamy octem, pieprzem i ewentualnie solą. Całość wyrobu sparzyłem jeszcze przez 30 minut w 80°. Następnie chłodzenie w zimnej wodzie i do lodówki.Wskazówki na przyszłość: peklowanie 36-48h, parzenie-gotowanie samych żołądków do zadowalającej miękkości

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 28 lis 2016, 18:54
autor: Electra
A jak to podajesz kroisz na plastry? jakiej grubosci ?
mam mieszane uczucia do czegos takiego,
robilam kiedys z samych warzyw ale wszystko sie sypalo i rozpadalo .
kroilam w plastry ok 2 cm

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 28 lis 2016, 18:57
autor: Krzysztof
Witam @Electra serwowane to było na kanapki. Krojone na krajalnicy grubość ok 0,5cm. Wiadomo część groszku potrafiła uciec.

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 28 lis 2016, 19:14
autor: tier
Przy takich wyrobach trzeba dać dużo żelatyny do wywaru i będzie ok :)

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 28 lis 2016, 19:17
autor: Electra
dziekuje :) ja kroilam nozem ,moze dlatego sie rozpadalo.
Ta Twoja roladka bardzo apetycznie wyglada
Dalam duzo zelatyny ,az nawet za duzo chyba :)

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 01 gru 2016, 12:10
autor: Krzysztof
@Electra tu viewtopic.php?f=96&t=264 wczorajsze wykonanie podobnego wyrobu. Krojone na krajalnicy, niektóre plastry poniżej 0,5cm :)

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 01 gru 2016, 16:56
autor: Electra
Swietnie wyglada ,napewno skozystam w przyszlosci z Twojego przepisu :)

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 02 lut 2017, 18:56
autor: gaciok
Dobre :P a co gdyby zamiast żelatyny dać skórki wp gotowane miksowane :?:

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 02 lut 2017, 19:39
autor: tier
To raczej wyrób nie będzie tak klarowny, wyjdzie coś w rodzaju salcesonu z warzywami, a tutaj chyba chodzi o klarowność ;)

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

: 02 lut 2017, 20:13
autor: Sla100
Piekny przekroj piekne zdjecie piekny pomysl piekny przepis !!!!!!!!!