UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Piwo kozicowe .

Post #1 autor: Henio » 19 lut 2018, 10:07

Składniki:

Woda 6 litrów .
Jagody jałowca 40 gramów .
Chmiel susz jedna szklanka .
Cukier dwie szklanki .
Karmel (przepalanka) z połowy szklanki cukru .
Drożdże piekarnicze mokre kulka wielkości orzecha laskowego .

Wykonanie:
Jałowiec mielimy lub tłuczemy i sypiemy do wody , po zagotowaniu trzymamy na wolnym ogniu godzinę i wsypujemy chmiel i tak trzymamy jeszcze pół godziny . dodajemy karmel i cukier i cedzimy przez gazę .Studzimy do 25 st.C i dodajemy wcześniej namoczone drożdże .
Rozlewamy do butelek typu pet do 3/4 pojemności i wyciskając powietrze zakręcamy .
Trzymamy w ciepłym miejscu 36 godz. i dalej w lodówce . po schłodzeniu można się delektować . Należy spożyć w ciągu 5 dni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 44
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Piwo kozicowe .

Post #2 autor: Dinano » 19 lut 2018, 11:56

Baedzo ciekawy przepis, należy go wypróbować.
Awatar użytkownika
jacekn
Posty: 48
Rejestracja: 30 sty 2017, 13:38

Re: Piwo kozicowe .

Post #3 autor: jacekn » 19 lut 2018, 16:39

Henio a jaki chmiel goryczkowy czy na aromat.
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Piwo kozicowe .

Post #4 autor: Henio » 19 lut 2018, 19:19

Ja zakupiłem w sklepie zielarskim i jest to zwyczajny goryczkowy.

http://www.farmakognozjaonline.pl/baz_s ... flos&id=95
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Piwo kozicowe .

Post #5 autor: sverige2 » 25 lut 2018, 22:40

Heniu, a jak to smakuje ? Bo ja ostatnimi czasy robię prawie non stop takie a,la piffko lub a,la kwas chlebowy, tą właśnie metodą jaką opisujesz, tyle że gotowy napój przelewam do 1 litrowych butelek ciśnieniowych "Soda Stream" od wody sodowej, i dogazowuję butelki z podpiwkiem dwutlenkiem, tak jak bym robił wodę sodową, dodając jeszcze na dno do każdej butelki po łyżeczce od herbaty, cukru brązowego trzcinowego. Napój ten robię ze słodu żytniego fermentowanego. Smakuje fantastycznie i super gasi pragnienie. Warunek, musi być z lodówki, ale jest na prawdę pychota :D .
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Piwo kozicowe .

Post #6 autor: Henio » 26 lut 2018, 18:09

Jest to taki rodzaj podpiwka a smakuje ....chm - wyczuwalny jałowiec i goryczka chmielu a drożdże mają na celu zagazowanie dwutlenkiem węgla i też jest wyczuwalny ich posmak , ale to raczej przeszkadza . Myślę że możesz zrobić to swoją metodą i będzie dłuższy termin spożycia .

Ps. Można zamiast karmelu dodać miód , a do butelek wsypać po kilka rodzynek .
Awatar użytkownika
tier
Posty: 565
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Piwo kozicowe .

Post #7 autor: tier » 26 lut 2018, 18:58

Dobre kozicowe robi Kurp, piłem na zlocie warmińskim.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Piwo kozicowe .

Post #8 autor: sverige2 » 28 lut 2018, 10:00

Dzięki Heniu i Tieru, kiedyś spróbuję ale nie wiem czy ten dominujący posmak jałowca będzie mi odpowiadał, gdyż w kiełbasce lubię, ale właściwie to bardzo lubię ten taki mocno słodowy, karmelowy smak w tych moich podpiwkach, lecz "Kozicowe", to jednak będą nowe doznanie smakowe i a,nuż :D ?

Wróć do „Potrawy regionalne”