UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #1 autor: Roger » 22 lis 2016, 11:13

A co walne 100-y temat ;)

Już piszę i wklejam zdjęcia ;)

Jak mocna ekipa przyjaciół zwiedzała Gruzję to z tej tęsknoty postanowiłem popełnić jakiś lokalny przysmak i padło na Chaczapuri ...

Składniki ciasta:
mąka pszenna1 kg
świeże drożdże 20g
woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) ok. ¾ l. ilość zależna od chłonności maki
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypywania
Masło ziołowe do posmarowania po upieczeniu

Składniki farszu:
mozarella 500 g
bryndza 250 g
feta 250 g
jajko 1
sól do smaku


Podstawowy przepis na oryginalne, gruzińskie chaczapuri można streścić krótko – „weź dużo
dobrego sera i jakieś ciasto”.
Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w
temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za
twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy
dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do
ponownego wyrośnięcia. Ja dzielę na cztery części przed drugim wyrastaniem.
Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.
Ja daję sery jakie akurat mam często jest to mozzarella, feta, biały tłusty twaróg i tarkowany żółty ser,
do tego ulubione zioła, czosnek, świeżą kolendrę, natkę lub koper.
Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości
ok. 1-1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser
w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule
z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna
temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też
smażyć na suchej patelni przewracając raz w trakcie smażenia.
Po wyjęciu z pieca posmarować szczodrze masłem- ja używam ziołowego lub czosnkowego.
Podawać pokrojone jak pizza.

20160514_195911.jpg


20160514_195917.jpg


20160514_200211.jpg


20160514_200157.jpg


20160514_200423.jpg


CH1.jpg


CH2.jpg


Dodatkowo Adżarskie i to też w pliku pdf ;)

Chaczapuri.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #2 autor: Ela K. » 22 lis 2016, 15:38

WOW ależ to smakowicie wygląda :) Brawo Ty :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #3 autor: Kruszynka » 23 lis 2016, 14:12

Na pierwszym planie chaczapuri w wydaniu oryginalnym.Roger nie masz się czego wstydzić a wręcz dumny możesz być :clap:
021.JPG


To nasz pierwszy posiłek w Gruzji,nie licząc cmentarnych poczęstunków .Też chaczpuri było,wino i czacza .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 307
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #4 autor: tusiaczek » 30 lis 2016, 15:37

Jak ty mnie Roger teraz zaimponowałeś... :mrgreen: i właśnie mi się przypomniało ze mam w zamrażarce kilka kawałków sera Suluguni... jak znalazł na następną gościnę z pewnym Szanownym Państwem... 8-)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #5 autor: Roger » 30 lis 2016, 15:47

No widzisz Sławek .... nie no nie ma za co ... no naprawdę .... nie no nie trzeba .... 8-) ... mów mi Elvis ... :dance: :whistle:
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 307
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #6 autor: tusiaczek » 30 lis 2016, 15:52

No to Panie Elvis cuś Panu podpowiem... :mrgreen: Spróbuj kiedyś zamiast sera dać delikatne mięsko (ja daję z odrobiną zeszklonej cebulki i świeżą kolendrą) a wyjdzie Ci coś na kształt Kubdari - moje ulubione placki z Gruzji :whistle:
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #7 autor: Roger » 30 lis 2016, 15:58

A ze z "mnienskiem" to robię takie troszkę inne bardziej tureckie wynalazki ;)
Kolendrę i sporo innych świeżych ziół daję zawsze bo w ogrodzie i doniczkach mam ;)
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Dylek
Posty: 10
Rejestracja: 07 gru 2016, 21:42
Lokalizacja: Białystok

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #8 autor: Dylek » 13 gru 2016, 16:11

A ja robiłem tak:
chaczapuri.jpg


Składniki na ciasto

30 dkg mąki
250 ml jogurtu (lub 125 ml kefiru + 125 ml śmietany)
10 dkg masła
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie

30 dkg sera (w oryginale młody ser imertyński lub sulguni, można zastąpić twardą mozzarellą)
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
dodatkowo można użyć zielonej pietruszki, kolendry, koperku, bazylii, szczawiu itp zieleniny

Przygotowanie

Masło roztopić, zmieszać ze sobą jogurt (lub kefir ze śmietaną), sól, cukier i sodę, wlać masło
Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i puszyste
Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać masło i śmietanę oraz przyprawy jeśli potrzebne – dodatkowo jeśli ktoś chce można dodać do masy serowej zieleninę
Podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować cienki placek
Nałożyć na środek masę serową, pozostawiając wokół miejsce bez sera
Zawinąć boki ciasta tak, aby zamknąć ser wewnątrz
Rozwałkować ostrożnie całość tak, aby powstał placek
Położyć na suchej patelni, przykryć i smażyć kilka minut na średnim ogniu
Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze chwilę bez pokrywki do uzyskania koloru
Podawać delikatnie przesmarowane po wierzchu masłem, tuż po zdjęciu z patelni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-------------
Pozdrawiam,
Dylek
http://www.domowyserowar.pl
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 307
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #9 autor: tusiaczek » 13 gru 2016, 17:36

Super :clap: :clap: Mam oryginalny ser suliguni od znajomego Gruzina a jakoś nie mogę się zebrać do kupy żeby zrobić... Może dzięki Tobie się zmobilizuję i ruszę dupsko :mrgreen:
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski

Post #10 autor: Roger » 13 gru 2016, 18:17

Dylek powiem Ci szczerze że ta soda mnie nie przekonuje :(
Może dlatego że mam na nią mocno wrażliwe kubki smakowe ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wróć do „Potrawy regionalne”