UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Obona,czyli okrasa

Post #1 autor: Kruszynka » 18 gru 2016, 17:40

Jest to potrawa ściśle związana z Kaszubami.Kiedyś był to sposób konserwowania mięsa z gęsi na zimę.
Obona była używana jako dodatek do chleba, ale również do kraszenia ziemniaków /bulewki/,kasz,zup a nawet jako dodatek do jajecznicy /prażnica/.
Kiedyś wykonywano ją siekając tasakiem mięso z gorszych części gęsi, wraz z chrząstkami i mniejszymi kośćmi.Piersi szły oczywiście do wędzarni na półgęski.
Przepis współczesny
Piersi,uda gęsie wraz ze skórą
Pieprz,sól,majeranek.
Wytrybowane mięso mielimy wraz ze skórą na drobnej siatce.
Mieszamy z solą,pieprzem i majerankiem.Ubijamy w glinianym naczyniu i chowamy w ciemne i chłodne miejsce.
Możemy dodać również inne zioła,np tymianek,oregano,bazylię,rozmaryn /ostrożnie z ilością/,cząber no i paprykę.Majeranek to klasyka :D
012.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 307
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Obona,czyli okrasa

Post #2 autor: tusiaczek » 18 gru 2016, 23:20

Towar bardzo chodliwy... na ostatniego Św. Marcina nawet naczynia po obonie nie zdążyłem wylizać... :mrgreen:

Wróć do „Potrawy regionalne”