UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Żydowskie kluski z Trawnik.

Post #1 autor: Piotruś pan » 31 gru 2016, 19:03

Gdzie te Trawniki leżą to nie wiem, ale wiem na pewno że Żydzi wnieśli do naszej kuchni wiele potraw, które myśmy polubili.
Jedną z nich to rzeczone kluski.
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
2 jaja
1 duża cebula
sól,pieprz ziołowy,olej rzepakowy.
Najpierw zrobić luźne ciasto pierogowe. Następnie nalać olej na patelnie i złocić posiekaną cebulę dodać starte ziemniaki, podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. To będzie farsz. Następnie ciasto i farsz dzielimy na cztery części, ciasto rozwałkujemy i smarujemy farszem, zwijamy w roladę. Jej końce dokładnie zlepiamy (to ważne). Roladki wrzucamy na osoloną wodę, jak wypłyną są ugotowane. Po ugotowaniu i przestudzeniu pokroić jak kopytka. Obsmażać na oleju na złoto. Żydzi prawdopodobnie polewali je roztopionym masłem lub śmietaną , ale my możemy okrasić je skwarkami z boczku i do tego sałatka z kiszonej kapusty. Kapustę siekamy drobno, dodajemy krojoną drobno cebulę i także
obrane jabłko, podlewamy olejem solimy pieprzymy.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Żydowskie kluski z Trawnik.

Post #2 autor: Kruszynka » 02 sty 2017, 11:01

W kuchni Żydów Aszkenazyjskich,a z tą kuchnią mamy do czynienia u nas ,występowała też okrasa ze skwarkami, z tłuszczu gęsi :D.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Żydowskie kluski z Trawnik.

Post #3 autor: Piotruś pan » 14 lut 2017, 18:00

No i przyszedł czas na mnie, to ja miałem zrobić drugie danie w tym dniu oszołomów, no to zrobiłem: kluski żydowskie, tylko trochę modyfikowane. Tz. po gotowaniu panierowałem je w jajku i bułce i obsmażałem na maśle klarowanym.
nowe zdjęcia 072.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Potrawy regionalne”