Żydowskie kluski z Trawnik.
: 31 gru 2016, 19:03
Gdzie te Trawniki leżą to nie wiem, ale wiem na pewno że Żydzi wnieśli do naszej kuchni wiele potraw, które myśmy polubili.
Jedną z nich to rzeczone kluski.
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
2 jaja
1 duża cebula
sól,pieprz ziołowy,olej rzepakowy.
Najpierw zrobić luźne ciasto pierogowe. Następnie nalać olej na patelnie i złocić posiekaną cebulę dodać starte ziemniaki, podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. To będzie farsz. Następnie ciasto i farsz dzielimy na cztery części, ciasto rozwałkujemy i smarujemy farszem, zwijamy w roladę. Jej końce dokładnie zlepiamy (to ważne). Roladki wrzucamy na osoloną wodę, jak wypłyną są ugotowane. Po ugotowaniu i przestudzeniu pokroić jak kopytka. Obsmażać na oleju na złoto. Żydzi prawdopodobnie polewali je roztopionym masłem lub śmietaną , ale my możemy okrasić je skwarkami z boczku i do tego sałatka z kiszonej kapusty. Kapustę siekamy drobno, dodajemy krojoną drobno cebulę i także
obrane jabłko, podlewamy olejem solimy pieprzymy.
Jedną z nich to rzeczone kluski.
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
2 jaja
1 duża cebula
sól,pieprz ziołowy,olej rzepakowy.
Najpierw zrobić luźne ciasto pierogowe. Następnie nalać olej na patelnie i złocić posiekaną cebulę dodać starte ziemniaki, podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. To będzie farsz. Następnie ciasto i farsz dzielimy na cztery części, ciasto rozwałkujemy i smarujemy farszem, zwijamy w roladę. Jej końce dokładnie zlepiamy (to ważne). Roladki wrzucamy na osoloną wodę, jak wypłyną są ugotowane. Po ugotowaniu i przestudzeniu pokroić jak kopytka. Obsmażać na oleju na złoto. Żydzi prawdopodobnie polewali je roztopionym masłem lub śmietaną , ale my możemy okrasić je skwarkami z boczku i do tego sałatka z kiszonej kapusty. Kapustę siekamy drobno, dodajemy krojoną drobno cebulę i także
obrane jabłko, podlewamy olejem solimy pieprzymy.