UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Cepeliny vel kartacze.

Post #1 autor: Piotruś pan » 06 sty 2017, 12:17

2 kg ziemniaków
2 jaja
sól
farsz:
40 dkg wołowiny
20 dkg wieprzowiny
1 cebula
1 jajo
czosnek, sól , pieprz,boczek, śmietana
Przygotować farsz. Mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, jajo , doprawić solą i pieprzem - wymieszać, odstawić.
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, soku nie wylewać poczekać aż na dno naczynia osiądzie skrobia i dodać ją do ziemniaków.
0,5 kg ziemniaków ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do startych, dodać 2 jaja, posolić i wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać farsz , zlepić brzegi i formować podłużne kluchy. Gotować na średnim ogniu w osolonej wodzie ok. 30 min. Podawać polane skwarkami z boczku a na to kleks kwaśnej śmietany.

Nasza rodzinna potrawa, na każdym zjeździe cepeliny musiały być :D
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 567
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #2 autor: Gonzo » 06 sty 2017, 12:49

Takie prawdziwe, to podobno z mięsem siekanym. Dla mnie lepsze są z mielonym i żeby było takie wilgotniejsze, znaczy tłustsze trochę ;) :)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #3 autor: Piotruś pan » 06 sty 2017, 19:54

Babcia moja śp. czasami robiła farsz z gotowanego mięsa i mówiła że z " letkiego" między innymi z płucek wp. oczywiście mięso mielone.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #4 autor: Ela K. » 07 sty 2017, 8:28

Piotruś pan pisze:Babcia moja śp. czasami robiła farsz z gotowanego mięsa i mówiła że z " letkiego" między innymi z płucek wp. oczywiście mięso mielone.

Moja babcia też robiła taki farsz i wg mnie były najlepsze :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #5 autor: Roger » 07 sty 2017, 11:07

Oj to chyba wszystkie babcie tak robiły ... moja taki farsz robiła też do pierogów ale powiem szczerze farsz z samych "dudków" to nie moja bajka smakowa :(

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #6 autor: Piotruś pan » 07 sty 2017, 14:49

Z tego co pamiętam to Babcia dodawała "dudy" do innych mięs, podejrzewam, po to aby rozpulchnić masę mięsną.
A jeżeli chodzi o pierożki z mięsem, to kiedyś wpadłem na pomysł żeby farsz (wołowinę) mięsny wymieszać z kaszą jęczmienną i to było to. Żona moja jak robi pierogi, to wyglądają jak piłeczki z falbanką, a to niestety zatyka.
A później się dziwi że muszę popijać :D .
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #7 autor: Roger » 07 sty 2017, 15:33

Taki mieszany mięso i dudy to Ok ... kasza jako spulchniacz do mielonego to stary dobry patent ... można też dać soczewicę albo ciecierzycę tylko wtedy nie dajemy żadnych namoczonych bułek ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #8 autor: Piotruś pan » 08 lis 2017, 21:20

Mówię do żony: zachciało mi się cepelinów, ona na to - to sobie zrób.
To sobie zrobiłem.
nowe zdjęcia 189.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 544
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Cepeliny vel kartacze.

Post #9 autor: tier » 08 lis 2017, 21:44

No ładne :D jadłbym ;)

Wróć do „Potrawy regionalne”