Piwo kozicowe .
: 19 lut 2018, 10:07
Składniki:
Woda 6 litrów .
Jagody jałowca 40 gramów .
Chmiel susz jedna szklanka .
Cukier dwie szklanki .
Karmel (przepalanka) z połowy szklanki cukru .
Drożdże piekarnicze mokre kulka wielkości orzecha laskowego .
Wykonanie:
Jałowiec mielimy lub tłuczemy i sypiemy do wody , po zagotowaniu trzymamy na wolnym ogniu godzinę i wsypujemy chmiel i tak trzymamy jeszcze pół godziny . dodajemy karmel i cukier i cedzimy przez gazę .Studzimy do 25 st.C i dodajemy wcześniej namoczone drożdże .
Rozlewamy do butelek typu pet do 3/4 pojemności i wyciskając powietrze zakręcamy .
Trzymamy w ciepłym miejscu 36 godz. i dalej w lodówce . po schłodzeniu można się delektować . Należy spożyć w ciągu 5 dni.
Woda 6 litrów .
Jagody jałowca 40 gramów .
Chmiel susz jedna szklanka .
Cukier dwie szklanki .
Karmel (przepalanka) z połowy szklanki cukru .
Drożdże piekarnicze mokre kulka wielkości orzecha laskowego .
Wykonanie:
Jałowiec mielimy lub tłuczemy i sypiemy do wody , po zagotowaniu trzymamy na wolnym ogniu godzinę i wsypujemy chmiel i tak trzymamy jeszcze pół godziny . dodajemy karmel i cukier i cedzimy przez gazę .Studzimy do 25 st.C i dodajemy wcześniej namoczone drożdże .
Rozlewamy do butelek typu pet do 3/4 pojemności i wyciskając powietrze zakręcamy .
Trzymamy w ciepłym miejscu 36 godz. i dalej w lodówce . po schłodzeniu można się delektować . Należy spożyć w ciągu 5 dni.