Trójniak Jeżyniak

Odpowiedz
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Trójniak Jeżyniak

Post autor: rykocz »

Miód pitny trójniak jeżyniak. ( skład = 3 części. Jedna miód , dwie części woda (płyn))

Do trójniaka będziemy potrzebowali jak zawsze;
Miód wielokwiatowy czysty, jasny lub gniazdowy – 3,3 Litra! (ważne!!! Litry to nie kilogramy)
Woda przegotowana lub z butli jakaś czysta niegazowana – 6,7 Litra (tu będą zmiany)
Pożywka DAF – 4,0 gramy
Kwasek cytrynowy – 20-25 gram (tu będą zmiany)
Drożdże szlachetne, do miodów lub w tym przypadku Saccharomyces Cerevisiae Bayanus G995

Czas dojrzewania minimum 2 lata

Wykonać można na dwa sposoby, sycony lub niesycony tzw. „przaśny”
W niesyconym podgrzewamy miód do maks. 38-40 *C aby lepiej się rozpuścił w wodzie.
W syconym gotujemy brzeczkę lecz tracimy aromaty i składniki lecznicze miodu, pozbywamy się zbędnego białka, również pasożytów i drobnoustrojów. Miód sycony, szybciej się harmonizuje.
Metodę każdy musi wybrać sam.

Wykonanie ;

Do wcześniej przygotowanego umytego i odkażonego balonu, gąsiora, pojemnika fermentacyjnego wlewamy
odmierzoną ilość miodu, rozpuszczonego w 4,5 L wody (nie przekraczać temp 38*C).
Następnie dolewamy dokładnie odmierzoną ilość soku pozyskanego z jeżyn, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń,
bez dosładzania, najlepiej pozyskanego przy użyciu sokownika. Wtedy musimy go ostudzić.
Ma być dokładnie 2 Litry soku bez zanieczyszczeń. Wszystko razem wymieszać i zabezpieczyć przed możliwością zakażenia lub muszkami owocówkami.
Mierzymy gęstość otrzymanej brzeczki przy pomocy Cukromierza do MIODÓW. Powinna się utrzymywać na poziomie 31-37*Blg.

Przygotowujemy matkę drożdżową.
Do kubka, szklanki wlewamy 200 ml przegotowanej, ostudzonej wody do temperatury ~18-20*C i w niej uwadniamy drożdże. W przypadku G995 około 25 minut, w przypadku typowych do momentu aż MD będzie mocno pracowała.
Rozpędzoną matkę drożdżową dodajemy do brzeczki i krótko mieszamy.

Dzielimy DAF na 2 lub 3 części, pierwsza może być 2g i dodajemy do brzeczki , znów krótko mieszamy balonem.
Zakładamy korek z rurką fermentacyjną, sprawdzamy szczelność i czekamy na start fermentacji. Może to potrwać
do dwóch dni zanim zauważymy oznaki fermentacji. Czasem bywa dłużej, zależy to od poziomu BLg, drożdży, temperatury w pomieszczeniu gdzie stoi fermentator. Trzeba obserwować.
Kolejną porcję DAF dodajemy w trakcie fermentacji, rozpuszczając w niewielkiej ilości wody lub pobranej brzeczki,
po upływie 5 dni.
Kwasek cytrynowy dodajemy niekoniecznie całą porcję, pod koniec fermentacji po próbach organoleptycznych.
Może się okazać zbędny, zależy to od zawartości kwasów naturalnych w soku z jeżyn.

Fermentacja burzliwa jest widoczna i może trwać do miesiąca. Po jej ustaniu należy zlać miód z nad osadu, wypłukać wodą osad i ponownie wlać miód do balonu, zabezpieczając korkiem z rurką. Postawić w zaciemnione miejsce o równej temperaturze na dalszą tzw. Cichą fermentację. Co dwa miesiące sprawdzać czy zbiera się osad i usuwać go aż do pełnej klarowności. Nie dopuszczać do zbyt długiego kontaktu miodu z powietrzem, zachować czystość
i sterylność podczas przelewania.
Po roku powinien być sklarowany a po dwóch latach powinien być ułożony, możemy próbować co nam wyszło.
Miód pitny im dłużej stoi , tym łagodnej mocy nabiera.

Powodzenia R
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Trójniak Jeżyniak

Post autor: tusiaczek »

Jak masz jeszcze jakieś pomysły na miody to dawaj... mamy w domu z 15-20 litrów miodu i od dawna zastanawiałem się co z nim poza plebankiem można uczynić 8-)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Trójniak Jeżyniak

Post autor: Sla100 »

Czas dojrzewania minimum 2 lata

No ja was bardzo prosze !!!!!!!!!!!! 2 Lata
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Odpowiedz

Wróć do „Miody pitne”