Wolnowar - Pulled Pork Texas

Odpowiedz
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: tusiaczek »

Jakiś czas temu stałem się dumnym posiadaczem wolnowaru. Jestem zachwycony tym ustrojstwem bo usprawnia mi kilka rzeczy które robiłem ale musiałem pilnować. Z wolnowarem robi się samo...

Podaję przepis na moje ulubione mięsiwo do hambuksów... na bułeczce z serem, warzywami i np relishem z jalapeno nie ma sobie równych..

Składniki:
około 1,5 kg łopatki
1 cebula pokrojona w kostkę
1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ
1 pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
1 kostka bulionu rozpuszczona w połowie szklanki wody
1 łyżka żółtej musztardy
2 łyżeczki sosu Worcester
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)
pół łyżeczki chilli w proszku

Wszystkie składniki wrzucamy do misy wolnowara i mieszamy. Wkładamy łopatkę i dokładnie obtaczamy w sosie.
Wolnowar ustawiamy na 4-5 godzin w trybie High. Po tym czasie dwoma widelcami szarpiemy mięso w misie na włókna i łączymy je z sosem. Jeżeli sosu jest za dużo zostawiamy jeszcze na jakieś 30-60 minut ze zdjętą pokrywką aż się sos zredukuje i zagęści co jakiś czas mieszając.
A potem hulaj dusza... :mrgreen:

19894658_1559979437357399_6491923657134237126_n.jpg


20170708_171708_1499527072098_resized.jpg


Polecam do tego sos Jalapeno Develeya... cuuudo

20170709_125422_resized.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: Sla100 »

Tusiaczku u mnie to wyglada w taki oto sposob :)

20170715_131229.jpg

20170715_131257.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: Gonzo »

Muszę spróbowac zrobić, chociaż w tym wolnowarze apetycznie nie wygląda ;) :D
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: tusiaczek »

Ale za to kanapie smakuje rewelacyjnie... jutro mamy gości i właśnie kanapki z porkiem będą 8-)
Awatar użytkownika
tier
Posty: 768
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: tier »

Tusiaczek na następnym pierwszym lepszym zlocie robisz... :mrgreen: 8-)
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: tusiaczek »

Ja bywam tylko na wybranych a nie na pierwszych lepszych... :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: tusiaczek »

No to se zrobiłem... :mrgreen:

20170717_112830_1500325121349_resized.jpg


20170717_114056_1500325123381_resized.jpg


20170717_174724_1500308349168_resized.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 48
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: Dinano »

Przepraszam, że nie w temacie, ale chciałem zapytać się Tusiaczka o golonko "gotowane" metodą Sous Vide. Moje pytanie:
Czy golonko "gotować" wraz kapustą kiszoną w jednym woreczku, czy osobno?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: tusiaczek »

Ja robię w osobnych woreczkach. Do kapusty dodaję liść laurowy ziele angielskie i swojski smalec (taki ze skwarkami boczkiem cebulką koperkiem i jabłkami). Wychodzi naprawdę obłędna. A golonka przed parzeniem jest porządnie opalana palnikiem na brązowo.
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 48
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Wolnowar - Pulled Pork Texas

Post autor: Dinano »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, zaraz nastawiam, kapusta osobno! Dzięki!
Odpowiedz

Wróć do „Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.”