UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #1 autor: Roger » 17 lis 2016, 9:23

Kiedyś dawno ... dawno temu w odległej i rozległej krainie zwanej czasem internetem szukałem różnych informacji na temat wyrobu wędlin, peklowania, osłonek, wędzenia, przypraw etc ...
Wszystkie te informacje oczywiście można wyszukać ale w bardzo różnych miejscach i nie zawsze spójne dlatego ładnych parę lat temu zebrałem to sobie do kupy i zrobiłem taką małą "Ściągawkę" która mam nadzieję się wielu osobom przyda.


Upssss widzę że nie mogę wstawić pdf-a ... :( no cóż Adminie prześlę Ci to mailem i wstaw tutaj ;)
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 429
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #2 autor: Sla100 » 29 lis 2016, 18:02

Dzieki Roger !!!!! Pobrano zapisano bedziemy sie stosowac !!!!!! :D :D
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #3 autor: Roger » 29 lis 2016, 18:05

Jutro powinienem skończyć ostateczną wersję gdzie dołożę jeszcze wedliny dojrzewające ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #4 autor: Roger » 01 gru 2016, 12:10

No dobra jak obiecywałem tak i zrobiłem poniżej przeedytowana wersja ściągawki z czytelniejszymi tabelami, dodane między innymi informacje podstawowe na temat wędzarni, wyrobów dojrzewających oraz pasteryzacji/tyndalizacji / sterylizacji - myślę że to już chyba wszystko "w pigułce" - no może kiedyś dołożę chleby i podstawowe ciasta ;)

Ściągawka Roger-owa dla początkujących_WM3.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
EL GREGOR
Posty: 16
Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #5 autor: EL GREGOR » 01 gru 2016, 12:45

- :) robię tyle lat z tabeli Dziadka,biorę dane na 7-8 dni 1kg mięsa 48g peklosoli 0,4l wody i jeszcze nigdy nie było za słone (nikomu) ale każdy ma inną skalę słoności :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #6 autor: Roger » 01 gru 2016, 13:06

Grzesiu ale przecież Ty peklujesz na sucho - przynajmniej tak czytam ... :(
Stężenie % objetościowe solanki w opisanym przez Ciebie przykładzie to 10,71% zatem blisko stosowanego przez większość 10% ;) i im w tabeli dalej tym bliżej owej 10-i
Ale już przy 5-u dniach wg tabeli mamy 12,66% a przy 4-ech 13,42% co dla większości niestety nie jest progiem akceptowalnym bez moczenia ;)
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
EL GREGOR
Posty: 16
Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #7 autor: EL GREGOR » 01 gru 2016, 14:29

:) na mokro pekluję dla dzieci i kobiet (dzisiaj właśnie tak peklowałem ) na sucho oczywiście też,kupiłem w Lidlu piersi z kaczki (peklowanie na sucho) ciekawe co z tego wyjdzie :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #8 autor: Roger » 01 gru 2016, 14:37

Jak co wyjdzie jak złożysz dwie to klasyczny Pierśnik ... ostatnio chyba Leśniak tu wstawiał ten wyrób ;)

Mam ... tu masz link:
Pierśnik Pałucki
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
EL GREGOR
Posty: 16
Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #9 autor: EL GREGOR » 01 gru 2016, 14:49

:) dziękuję za pomysł,mam trzy piersi,dwie połączę a jedna będzie w samotności (za tydzień wędzenie) :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Roger-owa ściągawka podstawowa

Post #10 autor: Roger » 01 gru 2016, 14:50

To z tej jednej samotnej wyjdzie "Półkaczek wędzony" ;) :lol:
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wróć do „Peklowanie podstawy”