UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 07 lis 2016, 18:16

Przygotowanie mieszanki do peklowania:

Peklosól

Przyprawy, których użyłem:
- czosnek granulowany
- gorczyca biała
- pieprz czarny mielony
- kolendra
- rozmaryn
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec

Można dodać oczywiście przyprawy według własnych upodobań.

Przyprawy rozgniatamy w moździerzu (niezbyt mocno). Łączymy z paklosolą. Przesypujemy do słoika. Odstawiamy na kilka dni. Mamy gotową mieszankę do peklowania na sucho.

Do peklowania stosuję 18-20 g/kg mieszanki. Ale my lubimy nie za słone. Można dopasować to według własnych smaków. Przy peklowaniu schabów, szynek, karkówki stosuję dodatkowo nastrzyk z solanki o proporcjach 80g soli/1 litr wody.

IMG_4446.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #2 autor: pis67 » 19 lis 2016, 21:20

Peklowanie boczku - peklowanie na sucho - 23-25g peklosoli na kg surowca - 48godzin -4-5stopni. Opłukać, osuszyć, wędzić, podpiec, wystudzić, spożywać.... :cool:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 307
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #3 autor: tusiaczek » 20 lis 2016, 22:36

Rozpoznaję w tych wędzonkach rękę mistrza Piotra :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
EL GREGOR
Posty: 16
Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #4 autor: EL GREGOR » 30 lis 2016, 17:29

:) jeszcze dodaję do spisu kolegi,paprykę słodką i ostrą,kminek,majeranek,sól kamienna 70% peklosól 30% (dzisiaj robione)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #5 autor: Piotruś pan » 30 lis 2016, 19:11

Jak zwykle piękna aranżacja, ten płyn w karafce to "Duch Puszczy"?
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #6 autor: Ela K. » 30 lis 2016, 19:36

Grześ ze swoimi zdjęciami się pojawił i poprzeczka wyyyyyyysooookoooo w górę :D

Grzesiu smakowite wyroby i piękne zdjęcia :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #7 autor: Grzegorz Z. » 30 lis 2016, 19:55

no trzeba się przyłożyć bardzo :) Chociaż ciężko będzie dorównać :) Piękne foty
Awatar użytkownika
asia50
Posty: 13
Rejestracja: 01 gru 2016, 18:18

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #8 autor: asia50 » 03 gru 2016, 18:44

to ja jeżeli można poproszę o zdjęcie w przekroju ;)
Awatar użytkownika
EL GREGOR
Posty: 16
Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #9 autor: EL GREGOR » 10 gru 2016, 15:29

:)
DSC03384.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw

Post #10 autor: pis67 » 12 gru 2016, 22:43

Grzesiu mięcho fajne, ale te rzodkiewki? Z ogródka? :cool:

Wróć do „Peklowanie podstawy”