Peklowanie na "sucho" w próżni

Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: Grzegorz Z. »

Ostatnio przekonałem się do takiej wersji peklowania. Peklowanie na "sucho", ponieważ można by tu dyskutować o tym. Proces przebiega następująco. Mięso peklujemy mieszanką do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=99&t=27). Dokładnie nacieramy mięso. Dodatkowo szynki, polędwice, karkówkę nastrzykujemy solanką 80g peklosoli / 1 kg mięsa. Pakujemy próżniowo. Peklujemy 4-5 dni. Co dzień masujemy mięso. Po tym czasie przechodzimy do osuszania (wieszam na noc na kijach), następnie osuszanie w wędzarni i wędzenie w temperaturze 50-55 stopni do osiągnięcia koloru. Boczki dodatkowo podpiekam. Szynki, karkówka do parzenia.

DSC_1022.JPG


DSC_1019.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
awos
Posty: 1
Rejestracja: 10 lis 2016, 19:55

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: awos »

Również tak robię a wręcz to chyba ja Grzegorza przekonałem do takiego sposobu peklowania . Ponieważ o wiele mniej zajmuje w lodówce , na pewno nic się w próżni nie zepsuje. Dodam tylko że już peklowałem w ten sposób 14 dni czyli można bardziej rozplanować czas wędzenia . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: Roger »

Grzesiu a czemu ty masz taki durny nick ?
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: Ela K. »

Roger pisze:Grzesiu a czemu ty masz taki durny nick ?
Ty to Ty ... nic tego nie zmieni ;)

Tapniete z GT-I9500


Roger oczywiście to jest Grześ ale nie ten o którym myślisz ;) Ten Grześ mieszka na południu Polski :D
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: Roger »

Upsss sory ... sposób i mieszanka mnie zmyliły :(

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: Grzegorz Z. »

Roger bywa :-) Trzeba bedzie to o jakiś stół na zlocie oprzeć
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 51
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: Krzysiek »

Czy przy 5 dniowym peklowaniu masowanie też jest konieczne ? Trochę czasu to już jest.
A jeśli chcę peklować szynki 48h to stężenie solanki do nastrzyku powinno być większe?
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: lesniak »

Przy 5 dniowym peklowaniu nie masujesz tylko robisz nastrzyk.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
landofcharms83
Posty: 1
Rejestracja: 20 sie 2017, 8:35

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: landofcharms83 »

Szynki karkowki nastrzykiwac 80 gr peklosoli na 1 kg miesa. To jest dawka do rozmieszania w jednym litrze? I ile tego wstrtyknac?

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
tier
Posty: 767
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Peklowanie na "sucho" w próżni

Post autor: tier »

Solanka 8% 80g/1l lub 10% 100g/1l wody nastrzyk 60ml ;)
Odpowiedz

Wróć do „Peklowanie podstawy”