UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
waldek
Posty: 34
Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13

Kimchi

Post #1 autor: waldek » 07 lip 2019, 18:59

Po próbie tych zlotowych :oops:

KIMCHI
składniki

4-4,5kg kapusty pekińskiej
2-3 białe rzodkwie (najlepiej daikon)
4-5 średniej wielkości marchewki
1-2 pęczki szczypiorku
1 por
1 jabłko ( gruszka) – pozycja opcjonalna
1- 2 główki czosnku
1- 2 spore cebule
1-2 łyżeczki tartego korzenia imbiru tak z 5 cm korzenia
1 szklanka sosu rybnego / ostrygowy
1,5 szklanki płatków chili (gochugaru)
1 szklanka papryki ostrej
0.5 szklanki papryki słodkiej
4 szklanki wody
1/2 szklanki mąki ryżowej kleistej
1/4 szklanki cukru
1 szklanka soli kamiennej, niejodowanej

instrukcja wykonania:

przygotowywujemy 5% solankę – 1 litr/1 kg kapusty pekińskiej

1 . Kapustę pekińską kroimy na pół wzdłuż – następnie połówki na 3 części wzdłuż
i na kawałki – 4-7 cm .
Wrzucamy sukcesywnie do solanki – mieszamy zostawiamy na 1.5 godziny – czasami przemieszamy
2.Obraną rzodkiew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy
3. Obraną marchew – kroimy na małe kawałki – wrzucamy do pojemnika zasypujemy łyżką soli mieszamy, zostawiamy na 1 godzinę – czasami przemieszamy
4. por kroimy na małe kawałki
5. szczypiorek kroimy na drobno ( bez przesady)
6. czosnek cebulę jabłko (gruszke) blendujemy z sosem rybnym ( ostrygowym)
7. gotujemy kleik ryżowy (Owsiankę) – na 3-4 szklanki wody dajemy 1/4 szklanki mąki ryżowej kleistej i gotujemy mieszając az zacznie bąblować – dodajemy 1/4 szklanki cukru – i mieszamy aż zacznie się robić przezroczysty minimum 1 minuta .- odstawiamy chłodzimy.
8. Do schłodzonego ( ciepłego) kleiku (owsianki)dodajemy zawartość blendera ,por ,szczypiorek ,papryki – i mieszamy – mamy gotowy sos do Kimchi
9. odlewamy i płuczemy ! 3 krotnie kapustę , rzodkiew i marchew – odsączamy.
10. Mieszamy warzywa z sosem
11. zostawiamy na 2 dni – gotowe
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 234
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Re: Kimchi

Post #2 autor: ryszpak » 07 lip 2019, 19:38

Jadłem w Rytych, rewelacja.
Awatar użytkownika
gwizdek
Posty: 765
Rejestracja: 18 lis 2016, 20:00

Re: Kimchi

Post #3 autor: gwizdek » 08 lip 2019, 11:28

ryszpak pisze:Jadłem w Rytych, rewelacja.

Rafał już wiesz, co przygotujesz na SM25 :D
Awatar użytkownika
waldek
Posty: 34
Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13

Re: Kimchi

Post #4 autor: waldek » 13 lip 2019, 15:00

Po zrobieniu PRAWIDŁOWYM kimchi - polecam taki rarytasik :
Kimchi z ananasa
ilość podaję mniej więcej na 3 – 4 niewielkie ananasy (w zależności od wielkości )

1. Ananas obrany i pocięty w kostki – takie na jeden gryz

2. Zalewa ( marynata) :
ok 0,5 l kimchi – dojrzałego
sos ostrygowy – ok 150 ml
jałko ( lub gruszka) – pozycja niekonieczna
czosnek – 1 główka
! garść pokrojonego ananasa
wszystko do marynaty blendujemy
następnie do blendera dodajemy 1/2 szklanki papryki gochugaru ( w razie braku można dodać paprykę ostrą)
i blendujemy mieszając wszystkie składniki na papkę ( będzie z grudkami i tak ma być)
przygotowaną marynata ( masą z blendera)
3. Zalewamy kostki ananasa
i mieszamy w rękawiczkach !
i można jeść od razu ale lepsze od dnia nastepnego – przechowywujemy w lodówce

Wróć do „Przetwory z CHILLI”