UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Przemysław Zych
Posty: 8
Rejestracja: 09 mar 2017, 2:51

Harissa z wędzonych papryk

Post #1 autor: Przemysław Zych » 14 maja 2017, 16:30

Składniki:
2 słodkie papryki
4 papryczki chili
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Kolendra 0,5 łyżeczki
Kumin (kmin rzymski) 0,25 łyżeczki
Sól 0,25 łyżeczki

Wykonanie:
Papryki słodkie przecinamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych następnie wędzimy (przecięte na połówki lepiej przechodzą dymem). Papryczki chili wędzimy w całości. Po uwędzeniu ze słodkich papryk zdejmujemy skórkę (można chwilę sparzyć wrzątkiem aby lepiej zeszła). Z chili odcinamy ogonek i wydłubujemy ziarnka (można zostawić jeśli ma ktoś odwagę ale nawet bez ziarek jest odpowiednio ostra). Całość wrzucamy do blendera razem z czosnkiem, oliwą, solą, kolendrą i kuminem i blendujemy. Powstaje gęsty aromatyczny sos doskonały jako dodatek do mięs lub sera :-) Harissę przechowuję w lodówce w pojemniku pod przykryciem i nawet po tygodniu jest tak samo aromatyczna jak po przyrządzeniu. Używam prawie codziennie ale gdyby ktoś nie używał często to można wierzch zalać cienką warstwą oliwy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Przetwory z CHILLI”