Kapusta kiszona Muskiego :
Kiszenie smacznej kapusty białej.
na 10 kg poszatkowanej kapusty:
1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg
2. 200 g soli do przetworów !
3. Ok 30- 40 g suszonych nasion kopru
4. Kilkanaście ziarenek jałowca
5. 150 ml białego wytrawnego wina
- poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5 cm przesypujemy solą, co ok 10 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca.
w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.
Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni.
Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem (deseczka i obciążnik - wyparzone)
przez 3 kolejne dni przebijamy kijem (wyparzonym) celem odgazowania fermentacji.
i przenosimy do chłodnego pomieszczenia.
Ewentualny - dla chętnych.. dodatek marchwi startej na grubych wiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw
- Wykaz forów Pozostałe Wyroby Spiżarnia Ogórki, cukina, kabaczki
-
- Dzisiaj jest 20 sty 2021, 5:48
- Strefa czasowa UTC+01:00
UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
- waldek
- Posty: 43
- Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13
Wróć do „Ogórki, cukina, kabaczki”
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- Podstawy, czyli od czego zacząć
- Peklowanie podstawy
- Pasteryzacja podstawy
- Nasza mała masarnia
- Wędzenie podstawy
- Wędzarnie i sprzęt
- Budowanie wędzarni
- Sprzęt
- Kiełbasy i wędzonki
- Szynki
- Boczki
- Balerony
- Polędwice
- Kiełbasy cienkie
- Kiełbasy grube
- Inne
- Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- Słoikowe
- Z szynkowara i praski
- W osłonkach barierowych
- Pozostałe wyroby parzone
- Konserwy
- Wędliny dojrzewające
- Wyroby podrobowe
- Kaszanka
- Salceson
- Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- Inne podrobowe...
- Drób
- Wędliny drobiowe
- Inne wyroby
- Ryby
- Wędzenie ryb
- Przetwory rybne
- Pozostałe wyroby
- Dziczyzna
- Zbiór róznych przepisów
- Biblioteka z pasją
- Wędliniarstwo
- Mleczarstwo
- Przetwórstwo rybne
- Gastronomia
- Piekarstwo i cukiernictwo
- Napoje
- Pozostałe Wyroby
- W kuchni...
- Na śniadanie
- Na obiad
- Zupy
- Na kolację
- Sałatki i surówki
- Potrawy regionalne
- Pozostałe potrawy
- Dodatki do potraw
- Domowy Fast Food
- Domowe serowarstwo
- Sery twarde
- Sery miękkie
- Pozostałe wyroby z mleka
- Domowe trunki
- Nalewki
- Wino
- Piwo
- Miody pitne
- Inne
- Wypieki
- Chleb
- Bułki
- Ciasta i słodkości
- Pozostałe wypieki
- Spiżarnia
- Ogórki, cukina, kabaczki
- Jabłka, gruszki
- Dżemy, soki...
- Grzyby i owoce leśne
- Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- Przetwory z CHILLI
- Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- Grill
- Galeria Naszych wyrobów
- Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- Kuchnia Pałucka
- Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- Luźne rozmowy
- Hyde-Park
- Pomoc i sprawy techniczne
- Życzenia i wszystkie inne...
- Na wesoło ;)
- Nasze ogrody, działki
- Konkursy
- Świąteczny 2016 :)
- Giełda