UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
waldek
Posty: 43
Rejestracja: 16 mar 2018, 15:13

Kiszona kapusta wg Muskiego (przepis carski)

Post #1 autor: waldek » 06 lis 2020, 16:35

Kapusta kiszona Muskiego :

Kiszenie smacznej kapusty białej.
na 10 kg poszatkowanej kapusty:

1. Poszatkowana biała kapusta np " kamienna głowa " 10 kg
2. 200 g soli do przetworów !
3. Ok 30- 40 g suszonych nasion kopru
4. Kilkanaście ziarenek jałowca
5. 150 ml białego wytrawnego wina

- poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5 cm przesypujemy solą, co ok 10 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca.
w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.
Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni.

Przyciskamy dębową deseczką z obciążnikiem (deseczka i obciążnik - wyparzone)
przez 3 kolejne dni przebijamy kijem (wyparzonym) celem odgazowania fermentacji.
i przenosimy do chłodnego pomieszczenia.
Ewentualny - dla chętnych.. dodatek marchwi startej na grubych wiórkach nie więcej jak 1 kg , bez zmian w składzie soli i przypraw

Wróć do „Ogórki, cukina, kabaczki”