UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Krokodylki

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 12 lis 2016, 13:45

Składniki:

2 kg ogórków
4 łyżeczki sproszkowanej chili
4 łyżki grubej soli
2 główki czosnku
Zalewa:
8 łyżek oleju
½ litra octu
1kg cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki przekroić wzdłuż, ułożyć w misce obok siebie i posypać 4 łyżkami soli. Odstawić na co najmniej 6 godzin, po czym odlać sok i dodać pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku oraz chili. Wymieszać.

Następnie przygotować zalewę, czyli wszystkie jej składniki zagotować, po czym wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na około 12 godzin, od czasu do czasu mieszając. Ułożyć w słoiki i dobrze zakręcić. Gotowe do spożycia są od razu, jednak warto odczekać przynajmniej kilka dni, aby się„ przegryzły“. Można pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania się wody.

IMG_3734.JPG
IMG_3739.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gaciok
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2017, 11:23

Re: Krokodylki

Post #2 autor: gaciok » 02 lut 2017, 18:48

Cukine tak robiłem dobre :P
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Krokodylki

Post #3 autor: Grzegorz Z. » 02 lut 2017, 19:07

O widzisz, a ja się zastanawiałem, jak przerobić swoją :) Spróbuję ;)

Wróć do „Ogórki, cukina, kabaczki”