Strona 1 z 1

Krokodylki

: 12 lis 2016, 13:45
autor: Grzegorz Z.
Składniki:

2 kg ogórków
4 łyżeczki sproszkowanej chili
4 łyżki grubej soli
2 główki czosnku
Zalewa:
8 łyżek oleju
½ litra octu
1kg cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki przekroić wzdłuż, ułożyć w misce obok siebie i posypać 4 łyżkami soli. Odstawić na co najmniej 6 godzin, po czym odlać sok i dodać pokrojone w plasterki obrane ząbki czosnku oraz chili. Wymieszać.

Następnie przygotować zalewę, czyli wszystkie jej składniki zagotować, po czym wlać do ogórków, wymieszać i odstawić na około 12 godzin, od czasu do czasu mieszając. Ułożyć w słoiki i dobrze zakręcić. Gotowe do spożycia są od razu, jednak warto odczekać przynajmniej kilka dni, aby się„ przegryzły“. Można pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania się wody.

IMG_3734.JPG
IMG_3739.JPG

Re: Krokodylki

: 02 lut 2017, 18:48
autor: gaciok
Cukine tak robiłem dobre :P

Re: Krokodylki

: 02 lut 2017, 19:07
autor: Grzegorz Z.
O widzisz, a ja się zastanawiałem, jak przerobić swoją :) Spróbuję ;)