Dżem pomarańczowo- dyniowy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Dżem pomarańczowo- dyniowy

Post autor: Anuś »

Składniki:
1,5 kg dyni,
1 kg pomarańczy
30 dag cukru
300 ml wody
Dynię obieramy ścieramy na tarce jarzynowej. Pomarańcze myjemy szczoteczką i sparzamy na kilka minut we wrzątku. Kroimy razem ze skórą w cienkie plastry. Wkładamy je następnie do garnka o grubym dnie, dolewamy wodę i wrzucamy startą dynie. Gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozgotowania się dyni. Możemy dodać kilak goździków, które jednak trzeba usunąć pod koniec gotowania ( inaczej dżem nabierze ciemnego koloru). Następnego dnia powoli smażymy dżem, do uzyskania gęstej konsystencji ( mieszamy bo ma tendencje do przypalania się) dodajemy cukier. można też wrzucić kilka namoczonych wcześniej rodzynek. Gorący przekładamy do słoików.
P1030900.JPG

Można tym samym sposobem zrobić dżem dyniowy ze świeżym ananasem i rodzynkami ( fotka z mojej piwniczki ) :D
P1050244.JPG
P1050245.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Dżemy, soki...”