Maliny z białą czekoladą

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Maliny z białą czekoladą

Post autor: Anuś »

Składniki:
1 kg malin lub innych miękkich owoców ( jagody, truskawki) wiśnie też :D
20 dag cukru
3 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego lub wody, jak ktoś nie ma mleka z puszki
3 czekolady białe po 100 g
Wykonanie :
Owoce zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. W przypadku wiśni należy je wcześniej wydrylować. Następnie odlewamy powstały sok i smażymy na wolnym ogniu, aż do momentu kiedy konfitura zgęstnieje. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokruszoną czekoladę i dodajemy wodę lub mleko ( to drugie lepsze) :D gorącą konfiturę wkładamy do słoików czekamy kilka minut, a następnie cienkim strumieniem wlewamy powoli białą czekoladę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.Czekolada jest dość gęsta, ale nie twarda.Dobrze jest rozpuścić ją w kąpieli wodnej, czekolada białą nie lubi wysokiej temperatury. Ważne jest to, aby na wierzchu była konfitura. W przypadku wiśni dodać można podczas smażenia dwie łyżki brandy, do pozostałych 2 łyżki zwykłej ''czystej'' :D
Robiłam już wiśnie i maliny tym sposobem. Niestety, zostały mi fotki tylko z malinami, ale za kilka dni pokażę też z wiśniami. Muszę zakupić brandy :D
Można jeść łyżeczką prosto ze słoika lub polać tym lody. Przechowywać w lodówce.
P1040362.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Maliny z białą czekoladą

Post autor: Ela K. »

Oj kupię maliny mrożone i zrobię , wygląda to obłędnie . :clap: :clap: :clap: :clap:
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Maliny z białą czekoladą

Post autor: Roger »

Ta Ani faktycznie wyglądają obłędnie, ale "obafiam siem", że z takich mrożonych mocno stracą na "looku" - wyglądzie znaczy :(
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Maliny z białą czekoladą

Post autor: Anuś »

Ostatnio w białej czekoladzie zatopione zostały wiśnie wyłowione z nalewki ( własnej) :D następnie przez około godzinę odparowywane z nadmiaru procentów :D można dodać podczas tej obróbki cukru, jeżeli ktoś lubi.
To jeszcze nie koniec .. :D
Smacznego :D
P1050310.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 117
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Re: Maliny z białą czekoladą

Post autor: Kamil_1 »

Łłłoooo... :o :lol: ja Cię... :o :lol:

To musi być dobre... :D 8-)
Odpowiedz

Wróć do „Dżemy, soki...”