Strona 2 z 2

Re: Parówki dietetyczne z szynki.

: 30 lis 2016, 8:27
autor: Piotruś pan
Dzięki Seba za informację, rozumiem że z całości wsadu bierzesz 30% dolewasz wody i skrobi, kutrujesz aż powstanie emulsja, to napisz jeszcze ile tej skrobi procentowo do tych 30% ?

Re: Parówki dietetyczne z szynki.

: 30 lis 2016, 11:14
autor: Sivon
Piotrze, to nie typowe parówki, wsad absolutnie niezgodny jak na taki wyrób. Szacuję zawartość tłuszczu na ok 10%. Kutrowałem partiami, dolewając lodowatą wodę i dodając superior aż wsad ładnie emulgował. Ilości mąki ci nie podam bo było na oko i to partiami. Robiąc parówki zgodnie z przepisem, trzymając się temperatur przy kutrowaniu (aby farszu nie przegrzać, myślę że max 15 stopni) dodatek mąki czy też mleka w proszku nie jest konieczny.