Strona 8 z 15

Re: Moje wyroby - tier

: 12 lut 2018, 14:33
autor: tier
Nowa dostawa :D

DSCN8475.JPG

Re: Moje wyroby - tier

: 12 lut 2018, 16:51
autor: jacekn
Gdzie kupowałeś i po ile.

Re: Moje wyroby - tier

: 12 lut 2018, 17:51
autor: tier
Alle. 330ml 1,10zł, 450ml 1,30 zł

Re: Moje wyroby - tier

: 13 lut 2018, 15:03
autor: tier
Słonina a'la wojskowa - kolejne podejście. Tym razem gruba słonina ze skórą, docięta na grubość puszki obsypana mieszanką soli, czosnku suszonego, czosnku granulowanego, cebuli, pieprzu oraz liścia, upchane ciasno do puszek. Sterylizacja 80 min.
Mieszanka przypraw mniej więcej

- 2 łyżki soli
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 1 łyżka czosnek w plastrach
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżeczka pieprz czarny
- pół łyżeczki mielonego liścia

Wszystko utarte w moździerzu. :)

DSCN8485.JPG
DSCN8488.JPG

DSCN8490.JPG
DSCN8492.JPG

Re: Moje wyroby - tier

: 13 lut 2018, 15:30
autor: jacekn
Na razie czekam na szybkowar, na pewno wypróbuję ten przepis.

Re: Moje wyroby - tier

: 15 lut 2018, 22:38
autor: tier
Tuszonka wojskowa na bogato, dużo galaretki i tłuszczu, chociaż po składzie obstawiałem 50% tłuszcz :)

DSCN8517.JPG
DSCN8522.JPG

DSCN8525.JPG

Re: Moje wyroby - tier

: 16 lut 2018, 8:35
autor: jacekn
[quote="tier"]Tuszonka wojskowa na bogato, dużo galaretki i tłuszczu, chociaż po składzie obstawiałem 50% tłuszcz :)
Tuszonka musi być tłusta wtedy jest lepsza,gdzie znajdę przepis.

Re: Moje wyroby - tier

: 16 lut 2018, 9:50
autor: tier
Tuszonka wojskowa:
- podgardle 850g peklowane 15g/1kg
- łopatka 1,1kg peklowane 13g/kg (dwie różne dawki ponieważ miały to być 2 różne konserwy)
- skórki z podgardla rozgotowane 120g
- cebula surowa 220g
- woda 200ml
- pieprz grubo mielony 5g
- czosnek granulowany 5g
- cebula suszona 5g


Na szarpaku mielimy podgardle, 0,5kg łopatki (reszta krojona w kostkę ok 2-cm) oraz cebule, skórki mielimy na fi 2,8mm, dodajemy przyprawy wodę i wyrabiamy 5min. Napełniamy puszki/słoiki i pakujemy do szybkowara na 70min.
Z uwagi że dodałem wodę, galaretka jest zwięzła już w temp. pokojowej. Ogólnie wkład wygląda na dość tłusy, po ugotowaniu tylko odrobina tłuszczu na górze. :)

Re: Moje wyroby - tier

: 16 lut 2018, 10:46
autor: tier
Tłuszczyk jest 8-)

DSCN8526.JPG

Re: Moje wyroby - tier

: 16 lut 2018, 14:56
autor: jacekn
[quote="tier"]Tłuszczyk jest 8-)
I o to chodzi.