Dom wiejski smaków wszelakich

Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: DUCH »

Może zacznę od tego z czego moje wyroby pochodzą :-) czyli nowe małe stadko
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: rykocz »

Takiemu to dobrze, cztery blondyny na jednego ehhhh :)
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: DUCH »

hehehehe..tu są 3 osobniki męski i jedna blondi :D :D wszystkie z jednego miotu ,
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: rykocz »

Hy hy , pod kręciołki im nie zaglądałem :mrgreen: a świnia to rodzaj żeński i tak sie utarło, jednak z drugiej strony, wieprzek to mencizna nie? :lol:
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: DUCH »

Może być i mecizna :D ale kazdrgo dnia wiem czym je karmie , nikt mi paszy .antybiotyków czy innego smietnika do koryta nie wrzuci . Poza tym mam zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią rolników mięsa i wędlin wiec samo z siebie muszę mieć z czego to wytwarzać .
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 510
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: ArkoGdynia »

Nic tylko pozazdrościć i takiego stadka i takich możliwości... nie jeden z nas dały "pół królestwa i rękę księżniczki" za takie możliwości.... ;)

Kibicuję i czekam na zdjęcia z okresu dorastania stadka :)

Z Dymnym pozdrowieniem....
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: DUCH »

Jest taki temat . Chcę zrobić kiełbasę z całym zielonym pieprzem znaczy ziarenka . polecili mi aby przed dołożeniem do farszu gotować je w wodzie aby namiękły i wraz z tą wodą dodać ,tylko załóżmy że mam przepis w którym jest 2g pieprzu czarnego i czy zastępować go w całości tym pieprzem zielonym czy jakoś to podzielić ..??
Awatar użytkownika
tier
Posty: 767
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: tier »

Najlepiej użyć marynowanego, ale robiłem podobnie gdy takiego nie miałem chwilę gotowałem w osolonej wodzie. Jak już chcesz dodawać to raczej tylko zielony, bo ma "specyficzny" aromat który bardzo lubię 8-)
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: DUCH »

Bułka pszenna .
Nie wiem czy jesteście zainteresowani ale od jakiegoś czasu piekę taką bułkę pod mojego Młodego .
mąka pszenna typ 750 250g ( ta ma więcej białka co daje elastyczność )
mąka pszenna typ 500 250g
zakwas żytni 25g
drożdże świeże
sól 8g
woda 325g
cukier 5g
oliwa 20g dodana na końcu mieszania składników
Faza I
wykonanie podmłodu
mąka 100g ( u mnie typ 750 )
zakwas żytni 25g
drożdże 8g
woda 325 g
cukier 5g
dobrze mieszamy i odstawiamy do namnożenia na 2-3 h .

Faza II
do podmłodu dosypujemy
400 g pozostałej mąki
sól 8g
i mieszamy , ja mieszam w mikserze hakowym około 12 minut i po tym czasie dodaję olej 20g , i mieszam aż do wchłonięcia .
Pozostawiam w misce na około 30minut aby podwoiło objętość , później lekko odgazuję i zostawiam na kolejne 20 minut . Wykładam na stół , dzielę na 2 części z których formuję wałki jak na bułkę wrocławską , posypuję mąką , przykrywam i zostawiam do dojrzewania na 40 do 60 minut .
Wałki dzielę nożem na dowolnej wielkości części i przenoszę delikatnie na blachę wysypaną mąką ( staram się nie uszkodzić wyrośniętego ciasta )
Piekarnik nagrzewam do 210 st C , zaparowuję spryskiwaczem , wkładam bułki i piekę 20 minut , na 5 minut przed końcem można raz jeszcze prysąć wodą ..wykładam , studzę i zjadamy :)
Bułka jest pulchna , o lekkim smaku zakwasu , i chrupiąca . Można wierzch posmarować kleikiem żytnim i posypać ziarnami ..

20170202_213241.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
DUCH
Posty: 17
Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku

Re: Dom wiejski smaków wszelakich

Post autor: DUCH »

Po rozbiorze i klasyfikacji 2 dzików z obgotowania kości , tłuszczy , elementów nieklasyfikowanych ,po dodaniu podgardla powstał dziki pasztet
w ilości 10kg :o :o
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Galeria Naszych wyrobów”