Strona 1 z 2

pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 23 lut 2017, 23:19
autor: pis67
Jest temat - będą foty.... 8-)



P1290111.JPG

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 23 lut 2017, 23:35
autor: tier
No wreszcie i jeszcze nick się pokoloruję :D

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 23 lut 2017, 23:37
autor: Gonzo
Wygląda ekstra, tylko ten "flak" :( ;)

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 24 lut 2017, 3:58
autor: Sla100
'Flak a la'

Ale srodek to piekna szynka z przeszkodami !!!!!!!

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 24 mar 2017, 23:18
autor: pis67
To może o boczku - peklujemy na sucho 23-25g peklosoli na kg boczku - 48-72 godziny w chłodzie, opłukać, osuszyć, wędzić ciepłym dymem 1-1,5 godziny, na koniec podpiec w wędzarni lub sparzyć. :cool:

P1290121.JPG

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 25 mar 2017, 15:31
autor: Grzegorz Z.
No śliczne boczusie. Właśnie muszę podziałać, bo wyszły. A ogórkowej bym zeżarł :)

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 31 mar 2017, 22:19
autor: pis67
Polska - przepis dla Sylwka i nie tylko:

Mięsko peklowane 48-72godziny najlepiej mieszanką saletry(4%) z solą lub peklosolą 20g/kg
wp. kl.I - 4kg -10mm
wp. kl.II- 6kg - 8mm tylko co by za chuda nie była, ja przygotowuję z karkówki i szynki

Przyprawy na 1kg:
-pieprz - 2g
-czosnek- 1,5g
-majeranek- 1,5g
-gorczyca - 2g
-cukier- 2g

Mieszamy krótko dodając 0,5l lodowatej wody.
Napełniamy w jelita 26-28mm - 35cm - osadzanie w chłodzie 12-24godziny.
Wędzenie dymkiem - średni przepływ - odpowiednia wilgotność, tep. 25-35stopni - 2-4 godziny, oczywiściew wcześniej 2 godziny w temp. pokojowej i osuszenie.
Powodzenia... :cool:

https://www.youtube.com/watch?v=HYvuWlOnBjI

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 31 mar 2017, 22:38
autor: pis67
I fota.... :cool:

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 01 kwie 2017, 2:27
autor: Sla100
Piotr wielkie dzieki !!!!!! bede dzialal !!!!!

Czekam na nastepne przepisy :)

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

: 11 kwie 2017, 23:37
autor: pis67
Fota.... :cool: