pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: pis67 »

Jest temat - będą foty.... 8-)



P1290111.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 767
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: tier »

No wreszcie i jeszcze nick się pokoloruję :D
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: Gonzo »

Wygląda ekstra, tylko ten "flak" :( ;)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: Sla100 »

'Flak a la'

Ale srodek to piekna szynka z przeszkodami !!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: pis67 »

To może o boczku - peklujemy na sucho 23-25g peklosoli na kg boczku - 48-72 godziny w chłodzie, opłukać, osuszyć, wędzić ciepłym dymem 1-1,5 godziny, na koniec podpiec w wędzarni lub sparzyć. :cool:

P1290121.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: Grzegorz Z. »

No śliczne boczusie. Właśnie muszę podziałać, bo wyszły. A ogórkowej bym zeżarł :)
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: pis67 »

Polska - przepis dla Sylwka i nie tylko:

Mięsko peklowane 48-72godziny najlepiej mieszanką saletry(4%) z solą lub peklosolą 20g/kg
wp. kl.I - 4kg -10mm
wp. kl.II- 6kg - 8mm tylko co by za chuda nie była, ja przygotowuję z karkówki i szynki

Przyprawy na 1kg:
-pieprz - 2g
-czosnek- 1,5g
-majeranek- 1,5g
-gorczyca - 2g
-cukier- 2g

Mieszamy krótko dodając 0,5l lodowatej wody.
Napełniamy w jelita 26-28mm - 35cm - osadzanie w chłodzie 12-24godziny.
Wędzenie dymkiem - średni przepływ - odpowiednia wilgotność, tep. 25-35stopni - 2-4 godziny, oczywiściew wcześniej 2 godziny w temp. pokojowej i osuszenie.
Powodzenia... :cool:

https://www.youtube.com/watch?v=HYvuWlOnBjI
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: pis67 »

I fota.... :cool:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: Sla100 »

Piotr wielkie dzieki !!!!!! bede dzialal !!!!!

Czekam na nastepne przepisy :)
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
pis67
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
Lokalizacja: NML

Re: pis67 wyroby domowe i nie tylko.....

Post autor: pis67 »

Fota.... :cool:
Odpowiedz

Wróć do „Galeria Naszych wyrobów”