Strona 1 z 1

Karkówka imbirowa

: 06 maja 2019, 12:36
autor: waldek
Karkówka z imbirem:

2 kg karczku z kością

2 łyżki oleju roślinnego

1 duża cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki

4 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki rozgniecionego imbiru

3 laski cynamonu

1 łyżka pieprzu czarnego

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka nasion kopru włoskiego

½ łyżeczki kminu

2 liście laurowe

2 butelki piwa imbirowego (350 ml każda)

1-2 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki melasy

sól
Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dopraw mięso solą. W dużym garnku, na dużym ogniu podgrzej olej roślinny, podsmażaj mięso z każdej strony (ok. 7 – 10 min.) Odłóż mięso na bok. Dodaj cebulę, czosnek oraz imbir, podsmażaj na średnim ogniu, aż zarumienią się. Dodaj wszystkie przyprawy i podsmażaj, aż kuchnia wypełni się zapachem. Odparuj garnek piwem imbirowym i bulionem drobiowym.

Dodaj melasę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mięso, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz, aż mięso zmięknie (ok. 2 ½ h.) W połowie procesu przewróć karczek na drugą stronę. Kiedy mięso zmięknie, wyjmij je z garnka. Pokrój mięso w kawałki grubości 5 centymetrów i odłóż je. Przecedź sos do dużego garnka. Odparuj 2/3 na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem zanurz mięso w sosie.
WP_20170225_15_14_07_Pro.jpg

WP_20170225_16_09_34_Pro.jpg