Strona 1 z 1

Piwoszki z dzika

: 03 gru 2016, 16:20
autor: beiot
Piwoszki z dzika
Obrazek

Składniki:
- mięso kl I. z dzika 2kg
- mięso kl. II z dzika 2,5kg
- mięso kl. III z dzika 0,5kg
- peklosól 17-22g/kg
- pieprz 1,5g/kg
- jałowiec 1g/kg
- czosnek 2g/kg
- jogurt naturalny 20-30g/kg
- miód naturalny 10g/kg
- jelita baranie

Sposób wykonania:
Mięso zapeklować na sucho w chłodnym miejscu przez 2 doby. Następnie mięso kl. I rozdrabniamy na sitku 10mm, kl. II na sitku 6mm, a kl. III na sitku 3mm. Wszystko razem mieszamy dodajemy przyprawy oraz miód (może być rozpuszczony w minimalnej ilości wody) oraz na koniec jogurt.
Wcześniej przygotowane jelita baranie napełniamy i odkręcamy kiełbaski długości 10-15 cm lub krótsze jeśli ktoś woli.
Wieszamy w temp. pokojowej (ok. 20-22stopnie) na dobę lub dwie, cały czas kontrolując proces obsychania i początek procesu fermentacji.
Następnie przenosimy do chłodnego miejsca o temp ok. 10 st. i wilgotności powyżej 60%. Ja korzystam z kartonu w którym na dno wstawiam pojemnik z wodą. Ustawiam go w chłodnym pomieszczeniu i wieszam w nim na kijach kiełbaski.
Obrazek

Proces dojrzewania trawa co najmniej 10-14 dni. Jeśli są już dobre można je zapakować próżniowo i przechowywać tak dość długo w chłodzie.
Obrazek

Darz bór

Re: Piwoszki z dzika

: 03 gru 2016, 16:31
autor: Gonzo
beiot pisze:- mięso kl I. z dzika 2kg
- mięso kl. II z dzika 2,5kg
- mięso kl. III z dzika 0,5kg


Myśle , że jak ktoś nie ma dostepu do dziczyzny, to takie piwoszki z powodzeniem może zrobić z wieprzowiny, zachowując podział klasowy mięs.

Re: Piwoszki z dzika

: 03 gru 2016, 16:54
autor: beiot
Spokojne można tak zrobić :)

Re: Piwoszki z dzika

: 03 gru 2016, 19:20
autor: Grzegorz Z.
cudne :)

Re: Piwoszki z dzika

: 04 gru 2016, 23:32
autor: beiot
i smakowite. Zrobiłem na zlecenie młodszego syna, ale nie do piwa :-)