UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Wątróbka z dzika po myśliwsku.

Post #1 autor: Piotruś pan » 13 gru 2016, 10:48

60 dkg wątroby z dzika, sadło z dzika, 50 dkg cebuli, mąka, pieprz mielony, liść laurowy, i po kilka ziarenek , ziela angielskiego,jałowca.
Wątrobę wytrzeć do sucha, pokroić w plastry 1 cm grubości,rozbić lekko tłuczkiem. Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej 2 godz. Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na stopionym sadle. Na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojoną w talarki (do zeszklenia) . Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać przegotowaną wodą dusić uzupełniając wyparowany sos na małym ogniu ok 1,5 godz, tak aby cebula rozpłyneła się w sosie. Podawać jako danie główne z ziemniakami i surówką. Solić na talerzu.

Wróć do „Dziczyzna”