Słonina ze skórą jak wojskowa?

Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: RE: Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: Roger »

sverige2 pisze:Zastanawiam się nad tym czy da się, a jeżeli tak, to w jaki sposób, w jakiej zalewie, etc. ''zapuszkować'' polędwicę łososiową surową aby nie straciła swych walorów smakowo jakościowych ;) ? Co myślicie o tym Gonzo i inni koledzy ?

Niestety nie ma technicznej możliwości zrobienia takiej polędwicy w puszce czy słoiku [emoji45]
Zwyczajnie nie jesteśmy w stanie zakończyć prawidłowo i bezpiecznie obróbki termicznej w reżimie temperaturowym przewidzianym dla tego produktu ...
Baza nie da się tego zrobić nawet w maksymalnej temperaturze dla wędliny typu a'la łososiowa czyli maks 45-50st.
Nie prościej zrobić klasycznie i pakować próżniowo ?
Myślę że nawet sopocka nie wyszłaby w puszce [emoji45]


Tapniete z P10 via Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: sverige2 »

Dzięki Roger, na pewno próżniowo prościej i robię to od lat paru, odkąd posiadłem pakowarkę :D . Niestety, albo i stety, stałem się ostatnimi czasy szczęśliwym posiadaczem zamykarki do puszek, i stąd moje dociekania :D .
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: Roger »

Wiem czytałem ... podziwiałem ... ale niestety pewnych ograniczeń i praw fizyki zwyczajnie nie przeskoczymy [emoji22]

Ps
Za to słoninka z tematu ... Tuszonka ... Gulasz angielski ... Paprykarz etc ... Wszystko Twoje [emoji6]

Tapniete z P10 via Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: sverige2 »

Tak, to właśnie było spiritus movens całego przedsięwzięcia w nabycia tego "cudeńka", wciąż kręcą mnie te dawne smaki PRLu, i cudownych, puszkowych, młodych lat :D
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: Gonzo »

Dostałem informację, że Tieru ma tyle tych puszek i do słoniny na razie się nie dobrał. Teraz piecze chleb w puszcze :D
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: sverige2 »

To bardzo interesująca opcja taki chlebuś w puszce, wiec niecierpliwie czekamy na rezultaty :D
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: Gonzo »

Coś tam upiekł, "stracił" tuszonkę i pewnie czeka na cięższe czasy z otwarciem chlebusia ;)
chleb.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 510
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: ArkoGdynia »

Pamiętam jak mój Dziadek z "podwodniaków" przynosił ze stoczni MARWOJ taki chleb w puszce... ale teraz nie pamiętam czy on był jeszcze gotowany, czy jak :think: ... smak pamiętam do dziś..... najlepiej smakował ze smalczykiem :)
Trzeba będzie spróbować tego od Tiera.. tylko puszka większa by się przydała :P

Widać Tieru na Mamuta się na całego szykuje.... wojna Pany idzie :lol: 8-) :D
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: Gonzo »

Zapasy na tratwę robi bo w tamtym roku pierwsza zmiana wygłodniała przypłynęła ;) :D
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 33
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Słonina ze skórą jak wojskowa?

Post autor: sverige2 »

Gdyby Tier zechciał pokazać przygotowania i wyrób tego puszkowego chlebusia, to bardzo interesujący temat. Tieru, nie daj się długo prosić, czekamy :D
Odpowiedz

Wróć do „Konserwy”