UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 753
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #11 autor: Maad » 10 cze 2018, 10:10

Gonzo pisze: zmniejsza się strawność białka


Jak wyżej - trochę wydumany problem w kontekście nawyków żywieniowych większości ludzi, niedbających o utrzymanie właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku. Powszechne jest picie w czasie konsumpcji i bezpośrednio po niej, dużych ilości płynów, co rozcieńcza soki trawienne ;) Klasyczny przykład kompot lub piwko po obiedzie ;)
Moim zdaniem, różnica między pasteryzacją w 80 stopniach i sterylizacją w 121 jest niewielka. Żołądek sobie poradzi, jeśli tylko zapewnimy odpowiednio niskie pH.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

tip of the day: opanowanie jest wtedy, gdy zamiast głosu podnosisz brew
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #12 autor: sverige2 » 10 cze 2018, 11:45

Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy. Jeżeli sterylizacja metodą szybkowaru daje smak taki jak drzewiej bywało w Tyrolskich, Tuszonkach i Małpach, etc. to zdecydowanie wybieram szybkowar :D .
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 593
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #13 autor: Gonzo » 10 cze 2018, 22:33

sverige2 pisze:Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy.

Dlatego tak jak pisałem, dla podbicia smaku dodaję 0,5g/kg przyprawy do Lunch meat. Dawkowanie tej przyyprawy jest 4-6g/kg ale według mnie te 0,5 g wystarczy. W Mamutach zlotowicze ocenią smak :) , który nie jest smakiem kiełbasianym ;)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 593
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #14 autor: Gonzo » 13 cze 2018, 0:15

To już partia partia nr. 3 - zdjęcia autorstwa Tiera

Lunch meat 4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #15 autor: sverige2 » 13 cze 2018, 10:19

Język ucieka..... :D :clap:
Awatar użytkownika
tier
Posty: 581
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #16 autor: tier » 08 lip 2018, 12:37

Zrobiłem testowo z 3.5kg, boczku miałem ok 1.1kg reszta łopatka, z przypraw więcej czosnku 3g i przyprawy do lunchmeat'a, tak się sypnęło po prostu. :D

DSC_4918.JPG

DSC_4917.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 581
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #17 autor: tier » 10 lip 2018, 21:24

Idealne, wpisuję konserwe do swojego menu. :mrgreen:

DSC_4928.JPG
DSC_4934.JPG

DSC_4943.JPG
DSC_4944.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #18 autor: sverige2 » 26 lip 2018, 8:48

Gonzuniu oraz Tier, powiedzcie chłopcy gdzie, i w jakiej cenie kupujecie te swoje puszeczki ? Z "Puszkopolem" rozmawiałem, ale ma aktualnie brak "towaru" :D .
Awatar użytkownika
tier
Posty: 581
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #19 autor: tier » 26 lip 2018, 14:55

Allegro :ugeek:
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #20 autor: sverige2 » 26 lip 2018, 16:21

Dzięki Tier, ale pytałem ponieważ pisałeś o o jakimś sprzedawcy sprzedającym puszki po kilkadziesiąt groszy, a ten na Allegro ma najtaniej po 1.1 zł. za puszkę 330g. i stąd moje dociekania, z nim też już rozmawiałem i ten wysyła natychmiast ;) , chodziło tylko o przedział cenowy, i nie ma on tch małych 200g. do rybek, o których mi pisałeś, nie mniej dziękuję .

Wróć do „Konserwy”