UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Konserwy Zbója - różne

Post #1 autor: Zbój Madej » 29 paź 2018, 19:33

Zapasy na PKP 8-)
Po kilku ładnych mies. przeprosiłem się z szybkowarem i było małe dreptanie kuchenne.
Pełna prowizorka, nie było golonek tylnych. Kilkugodzinne peklowanie w temp. pokojowej.
Rano zakupiłem towar, wczesnym popołudniem wsio było już w słoikach i w szybkowarze.

golonka przednia b/k - 0.81 kg
karkówka wp - 1.69 kg
cebula surowa - 0.23 kg krojona w kostkę
korniszon - 0.25 kg krojony w kostkę (niestety sklepowy)

p-sól - 15g/kg
mieszanka przypraw wg tier'a - 15g/kg
niesłony wywar z kości golonkowych - ze 30 ml wlałem na mięsko w każdym słoiku
Robiłem na podstawie tego:

Goloncia w słoiku wg Zbój Madeja

golonka b/k - 1 kg (najlepiej tylna)
peklosól – 15g/kg
mieszanka przypraw - 15g/kg (lub wg własnego uznania)
opcjonalnie – cebula i korniszon krojone w kostkę, 10% wsadu

Peklowanie 24-48 godz. Po peklowaniu goloncię kroimy w większą kostkę, mieszamy z mieszanką przypraw i dajemy do słoika, można też dolać wody do słoika jak ktoś chce mieć więcej galaretki. Mięso w słoiku trzeba dość mocno ubić,
Słoiki sterylizujemy w szybkowarze 80 minut. Czas sterylizacji liczymy od momentu podniesienia się zaworu bezpieczeństwa. Palnik ustawiamy na niewielki płomień. Po skończeniu sterylizacji czekamy z otwarciem szybkowaru do momentu aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Towar wynosimy do wychłodzenia ( ja wynoszę na spiżarnianą podłogę), następnie do lodówki. Ja osobiście do słoików wkładam 25-26 dag mięsa, mam wtedy spokój z ewentualnym wyciekiem soków/smaczków ze słoików do szybkowaru podczas sterylizacji.
Można też tyndalizować w słoikach 350 ml, czasy gotowania są odpowiednio: 70 - 40 – 30 min.

Mieszanka przypraw wg tier’a do słoniny w słoiku i nie tylko.
Mielone w młynku.

Przerobiłem z łyżek i łyżeczek na wagę.

Cebula suszona (nie prażona) - 11 g (2 łyżki)
Czosnek suszony płatki - 14 g (1 łyżka)
Czosnek granulowany - 7 g (1 łyżeczka)
Pieprz czarny świeżo mielony - 4 g (1 łyżeczka)
Listek bobkowy - 0.5 g (0.5 łyżeczki)

27544609_333291280518442_335380632053768959_n.jpg
DSC_0109_wm.JPG
DSC_0110_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post #2 autor: Zbój Madej » 30 paź 2018, 20:42

Dzisiejsze śniadanko na PKP, wczorajsza "tuszonka" oki :D

20181030_094324_wm.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 593
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konserwy Zbója - różne

Post #3 autor: Gonzo » 02 lis 2018, 20:35

Zbóju, co to za panienka "podżera" konserwę ;)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Konserwy Zbója - różne

Post #4 autor: Piotruś pan » 04 lis 2018, 13:15

Tuszonka - pierwyj sort, ale ta tektura... :evil:
Awatar użytkownika
M Bielsko
Posty: 1
Rejestracja: 21 cze 2018, 10:35

Re: Konserwy Zbója - różne

Post #5 autor: M Bielsko » 06 lis 2018, 13:05

Zbóju pyszniutkie kanapeczki :-)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 593
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konserwy Zbója - różne

Post #6 autor: Gonzo » 06 lis 2018, 13:20

Piotruś pan pisze:Tuszonka - pierwyj sort, ale ta tektura... :evil:


Ta "tektura" jest bardziej szkodliwa jak chleb żytni ;)
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post #7 autor: Zbój Madej » 20 lis 2018, 6:26

Gonzo pisze:Ta "tektura" jest bardziej szkodliwa jak chleb żytni ;)

Ale na przemianę materii jest oki :D

Wróć do „Konserwy”