Konserwy Zbója - różne

Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Takie tam prowizorki 8-)

mięso z uda indyka - 2.68 kg mielone przez siatkę 16mm
podgardle oczyszczone, b/s - 0.35 kg siatka 10mm
skórki wp mielone - 0.30 kg siatka 4mm
rosół z got. skórek - 10% wsadu mięsnego
p-sól - 15g/kg tylko do wsadu mięsnego
do smaku:
czosnek
pieprz świeżo kręcony cz.
majeranek

Peklowanie około doby. Po wymieszaniu składników to war poszedł do puszek, 300g na puszkę.
Puszki do szybkowara, moc największego palnika na 2/3, szybkowar otwarty.
Jak woda zacznie się gotować to zamykam szybkowar, zawór bezpieczeństwa idzie od razu idzie do góry i zaczynam liczyć czas 80min.
Po tym czasie wyłączam palnik i czekam aż zawór opadnie, trwa to około 40min.
Szybkowar pod kran, zimna woda przez około 5 min. i puszki do spiżarki, a po kilku godz. do lodówki.


Na podstawie boczku tiera.

Też moja prowizorka.
boczek b/k i b/s - 1.17 kg krojony w kostkę 1.5cm mniej więcej
skórki - 10% wsadu mięsnego mielone na siatce 4mm
cebula surowa, krojona w drobną kostkę - 10% wsadu
p-sól - 15g/kg
Proces produkcji taki sam jak z indykiem.
Indyk z puszki chudy, ale smaczniasty.
Boczku nie jadłem, za dużo na raz wieprzowinki [:D] niech się jeszcze przegryza.

Dziś karkówka z łopatką, miał być boczek.

Prowizorka oczywiście.
karkówka b/k - 0.86 kg
mięso z łopatki - 0.16 kg
p-sól - 14g/kg
cebula krojona w grubą kostkę, podsmażona - 15% wsadu
czosnek suszony płatki - kilka sztuk na puszkę.
Kilka płatków czosnku na dno, kilka w środek i kilka na gorze.

Mięso krojone w różną kostkę, tak 1.5cm do 2cm, mniej więcej.
Wymieszane ze składnikami, do puszek i do szybkowara.
Obróbka cieplna tak samo jak wyżej.
Puszki jeszcze w szybkowarze.

DSC_0165_wm.JPG
DSC_0166_wm.JPG
DSC_0167_wm.JPG
DSC_0168_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Gonzo »

Zbóju, ja bym więcej pakował.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Gonzo, trochę się cykałem coby nie walnęło puszki podczas sterylizacji.
Ale dziś słoninę zapakowałem po brzegi i jakosik nie "dupło" :D
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Pierwsza słoninka w puszce. Prowizorka oczywiście :D
Na dno puszki sól niejodowana z solniczki zrobionej ze słoika 330ml, zrobionej dla ułatwienia solenia i peklowania suchego różnych smaczności.
Słonina przycięta prawie równo 8-) na wys. puszki, zwijałem z niej ruloniki na tyle na ile mogłem, gdzie był luz to jeszcze upychałem towar.
Naszpikowałem płatkami suszonego czosnku dość gęsto, na wierzchu posypałem jeszcze solą.
Puszki po zamknięciu do szybkowara. Palnik mniej więcej na 2/3, szybkowar bez pokrywki.
Po zagotowaniu zamykam szybkowar, zawór odraz do góry, zmniejszam płomień i zaczynam liczyć czas 90 min. :D
Po sterylizacji czekam około 40 min. aż zawór opadnie. Szybkowar po bieżącą zimną wodę na jakieś 5 minutek.
Po wodnym studzeniu do spiżarki, a na noc do lodówki.

DSC_0174_wm.JPG
DSC_0175_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Konserwy Zbója - różne

Post autor: Zbój Madej »

Gonzo pisze:Zbóju, ja bym więcej pakował.

Krzyś, dziś była okazja.
Obrabiałem mięso na wędzonki dla siostry i było 92 dag obrzynków.
p-sól, przyprawy, pierwszy raz żelatyna i ciut wody i wyszło po 330 g do puszki,
ładnie się zamknęło i ładnie wygląda po sterylizacji, teraz w lodówce i jest wsio oki :D
Odpowiedz

Wróć do „Konserwy”