UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Czernina

Post #1 autor: Kruszynka » 18 gru 2016, 12:43

Kolejna kontrowersyjna zupa.Albo się ją lubi,albo ..... :twisted: .Trudno sobie bez niej wyobrazić kuchnie regionalne Kaszub,Wielkopolski czy też Mazowsza.Podaję wersję najczęściej gotowaną na Kaszubach.
Potrzebne są :
Podroby i elementy /skrzydła,szyjka /z kaczki lub gęsi .W mojej wersji skrzydło z gęsi,żołądki gęsie,dwa udka kacze.
Krew z kaczki lub gęsi
Warzywa na wywar,marchew,seler,cebula z dwoma gożdzikami,pietruszka.
Suszone owoce,gruszki,śliwki i jabłka /po Kaszubsku brzad/
Kompot z drylowanymi wiśniami.
Łyżka miodu.
Sól,pieprz,liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego,pieprzu czarnego,jałowca.
Z podrobów,przypraw i warzyw gotujemy wywar,powoli jak rosół.
002.JPG


Warzywa i mięso wyjmujemy po ugotowaniu.Warzywa kroimy w talarki i część dodajemy do wywaru.Mięso z elementów oddzielamy od kości.żołądki kroimy w paski.
Do wywaru dodajemy suszone owoce,gotujemy chwilę .Do miseczki wlewamy krew i trochę wywaru.Mieszamy razem by rozbić ewentualne skrzepy.Wlewamy do wywaru,dodajemy mięso,łyżkę miodu.Pod koniec gotowania dodajemy kompot wiśniowy.Doprawiamy pieprzem i solą.Jeżeli za mało kwaśna dodajemy sok z cytryny.Smak musi być słodko kwaśny.

014.JPG

Do gotującej się zupy możemy dodać kluseczki półfrancuskie.

Jeszcze rada,zupa jest kontrowersyjna i często linia podziału przebiega wzdłuż stołu rodzinnego.Ja sobie radzę w ten sposób,że wywar dzielę na dwie części.Na tej drugiej gotuję krupnik :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 479
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Czernina

Post #2 autor: Sla100 » 19 gru 2016, 19:13

Wspaniala zupa przyponina dziecinstwo mnie bardzo !!! Dziadek kaczke bral na kolana nakluwal kaczke na czubku glowy i spuszczal krew która ja mieszalem zeby sie skrzepy nie zrobily (Chyba kazali mieszac to mieszalem) No i póżniej Czernina na obiad rarytas ale u mojej babci byla jeszcze podawana z gotowanymi ziemniakami no ale mysle ze to juz indywidualny tuning. Tak czy inaczej dzieki za super przepis !!!!!!

Ps. Kiedys na Chali targowej w Gdyni starsze panie sprzedawaly kaczki i gesi no i zawsze taka byla w zestawie ze sloiczkiem krwi wlasnie nie wiem gdzie by mozna dzisiaj kacza czy gesia krew kupic jak nie prosto od gospodarza.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Czernina

Post #3 autor: Kruszynka » 20 gru 2016, 14:02

Nie wiem jak na hali,ale w Wejherowie i Kościerzynie bez problemu można kupić.Nawet bez kaczki czy gęsi,bo nie wszyscy biorą.Słoiczek przeważnie 5 zł.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
AndrzejK
Posty: 68
Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16

Re: Czernina

Post #4 autor: AndrzejK » 02 sty 2017, 17:50

Trudno sobie bez niej wyobrazić kuchnie regionalne



Oj trudno :D Miałem mały zapas krwi kaczej , dzisiaj kupiłem nawet , tzw kaczą porcję rosołową na bogato . Czyli były skrzydełka , szyja i o dziwo mięsny korpus kaczy . No i co ? będzie czernina :D z kluchami ziemniaczanymi . :D


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 20
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Re: Czernina

Post #5 autor: arkawroc » 03 sty 2017, 6:32

Andrzejku to pędzę do Ciebie tak tęsknię za smakiem czerniny :) :)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Czernina

Post #6 autor: Krzysztof » 03 sty 2017, 13:44

U mnie w domu zawsze jak była to jadło się ją z kluchami na pyrach, makaronem albo ziemniakami.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek

Wróć do „Zupy”