UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Danusia
Posty: 14
Rejestracja: 20 mar 2017, 20:55
Lokalizacja: Irlandia

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Post #1 autor: Danusia » 25 kwie 2017, 1:15

"Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska legenda głosi, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się ze snu zimowego (stąd nazwa rośliny). Doszli więc do wniosku, że skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to jest w stanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią." Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko.

Składniki:
- ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami
- 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy)
- pieprz czarny grubo mielony
- świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)
- 1 ząbek czosnku
- śmietanka kokosowa (z 1 puszki mleka kokosowego)
- olej kokosowy
Opcjonalnie:
- ziemniaki ugotowane (tzw. „z wody”)
- ugotowany ryż jaśminowy
- jajka ugotowane na twardo
Do dekoracji:
- kwiaty czosnku niedźwiedziego
- koperek
- chilli nitki (Swojski Wyrób)
- igiełki pomidorowe (Swojski Wyrób)

W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy razem z łodyżkami. W garnku rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju kokosowego, wrzucamy pokrojony czosnek, oprószamy solą himalajską i podsmażamy (właściwie dusimy) chwilę, aż zmięknie. Połowę przekładamy (jeżeli lubicie zupy krem – dodajcie całość) do garnka z wrzącym bulionem (czystym, bez warzyw) i miksujemy blenderem (popularną „żyrafą”). Dodajemy śmietankę kokosową (zebraną z 1 puszki mleka kokosowego), ponownie miksujemy. Stawiamy „na gaz”, dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę marchew z bulionu oraz pozostały czosnek niedźwiedzi (nie miksowany). Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową – zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo i, do wyboru, z ryżem, ziemniakami z wody lub – z czym kto lubi. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego, koperek, chilli nitki i igiełki pomidorowe.


IMG_3721_zmiana rozmiaru.JPG
IMG_3723_zmiana rozmiaru.JPG
IMG_3725_zmiana rozmiaru.JPG
IMG_3741_zmiana rozmiaru.JPG
IMG_3746_zmiana rozmiaru.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Zupy”