UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Jagnięcina , baranina zbiór ciekawych przepisów

Post #1 autor: Roger » 09 gru 2016, 12:55

Na specjalną prośbę Ani zbiór ciekawych przepisów z wykorzystaniem jagnięciny/baraniny ... generalnie to mięso bardzo lubi wszelkiego rodzaju marynaty czyli jogurt, kwaśne mleko, ocet, olej, czerwone wino, czosnek, czomber, tymianek czy rozmaryn i zawsze warto poświecić troszkę czasu na marynowanie mięsa zanim przystąpimy do jakiejkolwiek jego obróbki. Staramy się pozbawić mięso tłuszczu bo ma nieprzyjemny zapach i nieprzyjemnie "tężeje w ustach" każdy kto jadł nie do konca dobrze podgrzanego barana z ogniska wie o czym mówię ;)

Parę marynat:
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- garść liści mięty

Składniki
1/2 l wytrawnego wina
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki liści laurowych
2 łyżeczki natki pietruszki
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka soli lub według uznania
1 łyżeczka pieprzu lub według uznania
Wykonanie
Cebulę i seler posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek. Wszystkie składniki włóż do miski dodaj wino przypraw solą i pieprzem dokładnie wymieszaj.

Składniki
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
1 mała cebulka
4 ząbki czosnku
2 łyżki mielonej papryki
szczypta chilli
Wykonanie
Mała cebulkę siekamy,drobno kroimy czosnek następnie wkładamy do miseczki dodajemy pozostałe składniki wszystko dokładnie mieszamy

Składniki
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta suszonego rozmarynu
szczypta soli
skórka z 1/2 limonki

Jogurtowa:
Pojemniczek jogurtu wymieszaj z 2 posiekanymi ząbkami czosnku i rozgniecionymi listkami rozmarynu.
Idealna do baraniny, jagnięciny i wieprzowiny. Wcześniej natrzyj mięso solą i pieprzem.

Czosnkowa:
4 posiekane ząbki czosnku rozetrzyj z solą i listkami świeżych ziół (np. tymiankiem, estragonem), połącz z oliwą z oliwek.
Dość uniwersalna, podniesie smak wieprzowiny, wołowiny, mięsa indyczego i kurczaka.

Z miodem:
Wymieszaj 2 łyżki miodu z 2 łyżkami soku z cytryny oraz odrobiną skórki startej z cytryny, listkami tymianku, 3 łyżkami oliwy i białym winem.
Pasuje do wieprzowiny, kurczaka i indyka. Przed zalaniem marynatą natrzyj mięso solą.


Potrawy Z Jagnięciny



Comber Jagnięcy W Cieście Francuskim

Składniki: 300 g mrożonego ciasta francuskiego, 800 g combra jagnięcego, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki posiekanych mieszanych ziół (np.: natka, estragon, koperek), 1 ząbek czosnku, 1 żółtko.
Sposób przyrządzania: Ciasto rozmrozić. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, ostudzić. Musztardę wymieszać z ziołami, dodać zmiażdżony czosnek i posmarować mięso. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. Ciasto złożyć, rozwałkować, wykroić prostokąt. Na środku ciasta ułożyć mięso i zawinąć. Z resztek ciasta wykroić paseczki. Żółtko rozkłócić z 1 łyżką wody, posmarować ciasto i ułożyć na nim paseczki ciasta. Na środku, z wierzchu „pakunku” zrobić otwór, którym będzie uchodzić para. Mięso w cieście położyć na blasze opłukanej zimną wodą. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
1 porcja – około 680 kcal
49 g białka, 49 g tłuszczu, 25 g węglowodanów


Duszone Nóżki Jagnięce

Składniki: 100 g cebuli ze szczypiorkiem, 100 g marchwi, 80 g korzenia pietruszki, 80 g selera naciowego, 3 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, 1 gałązka rozmarynu, 4 tylne golenie jagnięce, sól, pieprz, 125 ml czerwonego wina, 400 ml wywaru z jagnięciny, 50 g czarnych oliwek bez pestek.
Sposób przyrządzania: Cebulki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Marchew, pietruszkę i seler oczyścić, pokroić w słupki. Czosnek obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć czosnek i cebulkę, podsmażyć. Dodać resztę warzyw, krótko smażyć. Dodać rozmaryn. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. Nóżki jagnięce oczyścić, umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć w brytfannie na 3 łyżkach oleju. Wlac wino, zredukować o połowę. Dodać warzywa i wywar. Przykryć, dusić w piekarniku 50 – 60 minut. dodać oliwki, doprawić.
1 porcja – około 770 kcal
44 g białka, 56 g tłuszczu, 32 g węglowodanów


Jagnięcina pieczona z ryżem

Składniki:
1 kg udźca jagnięcego
20 dag mielonej jagnięciny lub baraniny
1/2 kg ryżu
2 cebule
biały pieprz
cynamon
10 dag prażonych migdałów.
Marynata:
1 filiżanka octu
starta skórka z 1 cytryny
2 cebule pokrojone w plastry
olej
Opis wykonania:
Udziec trzeba wcześniej zamarynować, najlepiej dzień wcześniej. Do podgrzanego octu dodajemy startą skórkę z 1 dużej cytryny, czerwoną paprykę w proszku, pokrojoną w plastry cebulę. Otrzymaną marynatą nacieramy dokładnie udziec, na końcu obkładając go plastrami cebuli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Na drugi dzień udziec opłukujemy z marynaty i gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem cynamonu i białego pieprzu Gdy jest prawie miękki, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Mieloną baraninę smażymy na oleju z dodatkiem pieprzu i szczypty cynamonu. W tym czasie gotujemy ryż. Opłukane ziarna wsypujemy na rozgrzany na patelni lub w szerokim rondlu olej i podsmażamy aż się zeszklą, a następnie zalewamy dwa razy większą ilością gorącej wody. Gotujemy na ostrym ogniu, dopóki ryż nie zacznie wrzeć, wówczas zmniejszamy płomień do minimum i gotujemy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn. Ugotowaną baraninę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, aż będzie całkiem miękka i zacznie się rumienić. Na patelni prażymy, pozbawione wcześniej skórek, połówki migdałów. Przed podaniem dania podgrzewamy smażoną mieloną baraninę, do której dodajemy ryż. Delikatnie mieszamy i układamy porcje na talerzu. Na wierzch kładziemy cienko pokrojone plastry pieczonej baraniny, a całość posypujemy prażonymi migdałami



Jagnięcina w cytrynie z ziemniakami

Składniki:
1/2 kg jagnięciny
1/4 filiżanki sklarowanego masła
sok z 1 cytryny
1/2 kg ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę.
Opis wykonania:
Mięso myjemy i kroimy w średnią kostkę. Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle z obu stron. Wlewamy sok z cytryny i przykrywamy na 1 minutę. Dolewamy 1 filiżankę wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki smażymy w głębokim tłuszczu, a następnie dodajemy do miękkiej już jagnięciny. Razem dusimy jeszcze przez około 10 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.



Jagnięcina w jarzynach

Składniki:
40 dag jagnięciny bez kości
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
sól do smaku.
Opis wykonania:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Połowę soku z cytryny łączymy z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku, pokruszonym 1 liściem laurowym i 1 łyżką oliwy. Otrzymaną marynatę wcieramy w kawałki mięsa i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w kostkę. Jagnięcinę obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia i przekładamy do garnka. Zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1/2 godziny. Do tłuszczu do patelni dolewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na niej cebulę, a gdy ta się zeszkli wrzucamy pozostałe jarzyny. Mieszamy, aż zaczną mięknąć, po czym przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszając od czasu do czasu dusimy jeszcze całość około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z białym pieczywem, ryżem na sypko lub ziemniakami odsmażanymi w plastrach.


Jagnięcina z suszonymi owocami

Składniki:
75 dag jagnięciny
12 dag suszonych śliwek bez pestek
12 dag suszonych moreli
2 łyżki oliwy
1 cebula
1 łyżka ziarna sezamowego
sól i pieprz
3 szklanki ryżu
Opis wykonania:
Śliwki i morele płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Oliwę wlewamy do garnka. Cebulę siekamy i podsmażamy na średnim ogniu. Mięso kroimy w 5-centymetrową kostkę i mieszamy z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Częściowo zakrywamy garnek i dusimy mięso przez 30 minut kilkakrotnie mieszając. Jeśli przywiera, dodajemy odrobinę wody z moczenia śliwek i moreli. Gdy mięso jest miękkie, dodajemy odcedzone owoce i taką ilość wody z ich moczenia, aby wszystko zostało zakryte. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 30 minut). W tym czasie na suchej, średnio rozgrzanej patelni podpiekamy ziarno sezamowe, aż się lekko zrumieni i gotujemy na sypko ryż. Gotowy ryż przekładamy do formy w kształcie pierścienia posmarowanej uprzednio oliwą, a następnie przewracamy na półmisek. W środku pierścienia układamy duszone mięso z owocami, posypujemy ziarnem sezamowym i podajemy. Zamiast jagnięciny możemy ugotować młodą wieprzowinę z przyprawami i dodać do gotowania obrane i przepołowione migdały


Pieczeń Jagnięca Z Rozmarynem

Składniki: 1 kg udźca jagnięcego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 250 ml białego wina, 750 g ziarniaków, 1 jajko, ½ łyżki mąki, 2 cebulki ze szczypiorkiem, 2 łyżki oleju.
Sposób przyrządzania: Udziec umyć, osuszyć, zwinąć, zawiązać nicią kuchenną. Musztardę wymieszać z oliwą, rozmarynem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, pastą posmarować mięso. Udziec zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Mięso włożyć do brytfanny i piec około 30 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 C. Mięso podlać winem, piec około 75 minut. Wyjąć, odstawić na 15 minut. ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć, wymieszać z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę. Na gorącym oleju z masy usmażyć placki.
Z czym podawać?: Podawać z pieczenia i sosem z pieczenia.
1 porcja – około 890 kcal
48 g białka, 54 g tłuszczu, 29 g węglowodanów


Ragout jagnięce z makaronem

Składniki:
1/2 kg jagnięciny
2 duże dojrzałe pomidory
1/4 filiżanki oliwy
1/4 kg drobnego makaronu w kształcie ryżu
5 dag startego sera żółtego
sól
pieprz
Opis wykonania:
Mięso obieramy z błon, myjemy i kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia natłuszczonego oliwą. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C, kropiąc co jakiś czas wodą i oliwą. Gdy mięso zacznie mięknąć, dolewamy 2 szklanki ciepłej wody i wsypujemy makaron. Całość delikatnie mieszamy, solimy do smaku i pieczemy tak długo, aż wyparuje cały płyn. Znowu kropimy wodą, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przed podaniem przez 10 minut


Żeberka Jagnięce

Składniki: 3 szalotki, 2 czerwone papryki, 1 fenkuł, 1 łodyga selera naciowego, 800 g żeberek jagnięcych, sól, pieprz, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka rozmarynu, 100 ml wytrawnego białego wina.
Sposób przyrządzania: Szalotki obrać i pokroić w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić i umyć. Połówki papryk pokroić wzdłuż w paski, fenkuł przekroić na pół, po usunięciu głąba pokroić w ukośne paski, seler pokroić w ukośne plastry. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C. Żeberka oczyścić, usunąć skórkę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do brytfanny na 2 łyżki rozgrzanego oleju, obsmażyć. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. szalotki poddusić na pozostałym oleju. Dodać resztę warzyw, poddusić. Dodać 100 ml wody i rozmaryn, przykryć i gotować 8 – 10 minut. doprawić solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z rondla, przykryć folią aluminiową i odstawić. Do sosu z pieczenia dodać wino, podgrzać, doprawić solą i pieprzem.
Z czym podawać?: Mięso podawać z sosem, warzywami i pieczonymi ziemniakami.
1 porcja – około 510 kcal
29 g białka, 38 g tłuszczu, 6 g węglowodanów


GULASZ Z BARANINY (OKOLICE ŻYWCA)

Przepis na klasyk:
1kg mięsa z łopatki lub udźca, 4 – 6 sporych cebul, 8 – 10 ziemniaków, 2 –
3 marchewki, szklanka tłustej śmietany, smalec, sól, pieprz, 3 łyżki mąki,
gorąca woda do podlewania

Z mięsa usunąć tłuszcz i błony (ważne, bo jeśli ten tłuszcz zostanie – potrawa nabierze
charakterystycznego “zapaszku” - nie każdy go toleruje), pokroić w kostkę.
Rozpuścić smalec w garnku o grubym dnie – ma go być dosyć sporo – ok. 1cm
“warstwa”.
Bardzo mocno rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano. Jak już
zrumienione - dodać mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Wlać gorącą wodę –
tyle, żeby zakryło mięso, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Co jakiś
czas wymieszać – żeby nie przywierało.
Pokroić cebule na grube krążki, ziemniaki w grubą kostkę, marchewkę w plasterki.
Po godzinie duszenia mięsa – wrzucić pokrojone warzywa. Podlać wodą. Dusić aż
warzywa miękkie – ok. 20-30 min. Rozrobić łyżkę mąki w śmietanie, dodać do garnka i
jeszcze przez kilka minut przegotować.
Podawać z kaszą – najlepiej pęcak i kiszoną kapustą.
Zanim tu podałam - "przetestowałam go" na sobie zrobiłam z mniejszej ilości - bo tylko
ja mogę jeść w domku czerwone mięsko. Kupiłam ok. 35dkg łopatki, zrobiłam jak
wyżej - tylko z braku smalcu dałam olej, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i łyżeczkę
zmielonego kminku a mięsko podlewałam rosołem z "dnia poprzedniego", pod koniec
duszenia dodałam podgotowane kurki.
Wyszło pyszne, bardzo kruche mięso w dużej ilości sosu - z ręką na sercu mogę go
polecić wszystkim, którym wołowina w gulaszu wychodzi twardawa.

UDZIEC BARANI LUB COMBER PO ANGIELSKU
(KRWISTY)
Porcja dla 6-10 osób. Czas przygotow. 3 dni + 1 godz.

1 udziec lub comber z młodego barana (ok. 3-4 kg), 500 ml octu 3%,
60 g masła, 1 kostka bulionowa, pieprz, sól.

Marynata: 125 ml oliwy, sok z 1 cytryny, 2 marchewki, 2 pietruszki,
1 seler, 2 cebule, 2 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego,
10 jagód jałowca.

Mięso sparzyć wrzącym octem, opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu,
nasmarować oliwą, odstawić.
Lekko rozgnieść jagody jałowca, ziele angielskie, pokruszyć liście laurowe,
wymieszać. Mieszaninę te wetrzeć w mięso, skropić sokiem z cytryny.
Jarzyny obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Podobnie pokroić obrane cebule.
Udziec przełożyć do miski, obłożyć jarzynami i cebula, przykryć płótnem, odstawić w
chłodne miejsce na 2-3 dni.
Na godzinę przed upieczeniem mięso wyjąć z marynaty, osączyć, zdjąć plasterki
jarzyn, osolić, oprószyć grubym pieprzem.
Rozgrzać w naczyniu masło (połowę zostawić), smażyć udziec na dużym ogniu ok. 5
min z każdej strony, aż do zrumienienia.
Tłuszcz zlać, podłożyć pod mięso pozostałe masło, dodać jarzyny i cebule z marynaty.
Piec udziec w piekarniku ogrzanym do temp. 230żC
20-30 min (zależnie od wagi mięsa). Od czasu do czasu połać pieczeń sosem i
skropić woda. Mięso powinno być wewnątrz różowe i krwiste.
Baraninę wyjąć, pokroić w plastry. Rozpuścić w sosie kostkę bulionowa, podlać woda,
zagotować. Sos przetrzeć przez sito, podgrzać w nim mięso. Podawać
z kartoflami, zielona sałatą ze śmietaną lub sałatką z selerów.

EGIPSKI GULASZ Z JAGNIĘCINY

1/2 kg jagnięciny, 1/2 kg cukini, cebula, 2 łyżki grochu włoskiego, 2 ząbki
czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 1/2 szklanki bulionu, 2 łyżki
oleju, szczypta cukru, sól, pieprz

Groch namoczyć.
Mięso pokroić w kostkę,
Cebulę i czosnek posiekać - wrzucić na olej,
Dodać mięso, chwilę smażyć, po czym dodać odcedzony groch, przecier pomidorowy i
przyprawy.
Zalać gorącym bulionem i dusić na małym ogniu 1 godzinę.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić jeszcze 1/2 godziny.

PILAW Z JAGNIĘCINY Z MORELAMI.

20 dag jagnięciny pokrojonej w kawałeczki podsmażyć
Dodać pokrojoną w cieniutki paseczki marchewkę, pokrojoną cebulę i 3 dag suszonych
moreli.
Krótko poddusić.
Oprószyć solą i pieprzem. Dodać 10 dag ryżu i szklankę bulionu.
Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Posypać świeżą
kolendrą.

PIECZONA ŁOPATKA JAGNIĘCA W MUSZTARDZIE I
CZERWONYCH PORZECZKACH.


Wymieszać 1/2 kubka galaretki porzeczkowej (takiej domowej a nie z proszku) z 2
łyżkami musztardy Dijon, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 2 łyżeczkami oleju
i 2 łyżeczkami sosu sojowego.
Natrzeć mięso.
Ułożyć mięso na ruszcie nad blachą a na blachę wlać 1/2 kubka wody.
Piec w 180 st. przez 1 1/2 godziny, co jakiś czas podlewając sosem.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wróć do „Pozostałe potrawy”