Strona 1 z 1

Wytrawny sos porzeczkowy.

: 31 gru 2016, 13:29
autor: Piotruś pan
500 ml wytrawnego wina
50 g cukru
200 g czarnych porzeczek
1 łyżka octu winnego

wino zagotować z cukrem aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zgęstnieje. Dodać porzeczki i ocet, dusić na wolnym ogniu aż porzeczki będą miękkie.
Podawać z piersią indyka z rusztu.

Re: Wytrawny sos porzeczkowy.

: 31 gru 2016, 13:56
autor: Ela K.
Myślisz, że można to zamknąć w słoiczek "na zimę"?

Re: Wytrawny sos porzeczkowy.

: 31 gru 2016, 14:47
autor: Piotruś pan
No pewnie, porzeczki doprowadzić do stanu "al dente", gorące wlać do słoiczka i pasteryzować ze 20 minut.