UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Śledzie smażone

Post #1 autor: lesniak » 11 gru 2016, 10:53

Najbardziej charakterystyczna potrawa wigilijna Pałuk.
Składniki :
1 kg śledzi świeżych lub solonych
Mąka
Olej do smażenia
Sól, pieprz.
Wykonanie:
Śledzie posolimy i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz ryby obtaczamy w mące i smażymy.
Śledzie solone odsalamy bardzo mocno i nie solimy.
Przepis pochodzi z książki ,,Kuchnia Pałucka''
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Śledzie smażone

Post #2 autor: Krzysiek » 10 kwie 2017, 20:18

Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść :D
Śledź tylko w zalewie
Awatar użytkownika
kotunia
Posty: 16
Rejestracja: 16 gru 2016, 18:58

Re: Śledzie smażone

Post #3 autor: kotunia » 11 kwie 2017, 15:28

Trzeba było wąchać jak się kupowało to by się nie wyrzucało :D
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Śledzie smażone

Post #4 autor: lesniak » 12 kwie 2017, 14:23

Krzysiek pisze:Raz tylko kupiłem świeże śledzie i je usmażyłem.
Wyrzuciłem gdyż tego smrodu nie można było znieść :D
Śledź tylko w zalewie

Bo trzeba sprawdzać co się kupuje. Zresztą jak chcesz sobie usmażyć śledzie, możesz je zrobić z popularnych solonych filetów ,tylko musisz je wymoczyć aby się odsoliły.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Śledzie smażone

Post #5 autor: Krzysiek » 12 kwie 2017, 20:26

Ale śledzie były świeże ! Po prostu po usmażeniu ryba wydziela swój specyficzny smak. Jak dla mnie nieciekawy :roll:
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Śledzie smażone

Post #6 autor: lesniak » 12 kwie 2017, 22:30

Coś było nie tak z tymi śledziami. Normalnie mają fajny zapach ryby.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Kuchnia Pałucka”