UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Golonka w soku z kiszonej kapusty

Post #1 autor: lesniak » 24 sty 2017, 18:34

Golonka gotowana w kwasie zapiekana.
Składniki :
1 golonka duża (może być peklowana lub solona)
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren pieprzu
Kilka ziaren ziela angielskiego.
2 litry kwasu z kiszonej kapusty.
1 mała główka czosnku (nie koniecznie )
2 łyżki masła lub smalcu.

Wykonanie:
Do garnka wkładamy golonkę wlewamy kwas i marynujemy 3 dni. Następnie dodajemy przyprawy zagotowujemy. Gotujemy do stanu pół miękkiego. Wyjmujemy szpikujemy czosnkiem golonkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Na górę golonki kładziemy tłuszcz i całą lekko pieprzymy. Pieczemy do miękkości i co jakiś czas polewamy wytopionym tłuszczem. Skórka musi sie zapiec.
Na bazie wywaru od gotowania golonki robimy zupę zwaną kwasem zaciągając śmietana i mąką.
Do golonki podajemy chrzan.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Kuchnia Pałucka”