UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Kwas na wywarze od gotowanej golonki

Post #1 autor: lesniak » 24 sty 2017, 19:31

Kwas na wywarze od gotowania golonki.
Składniki:
1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżek cukru
1 - 2 łyżeczek czubatych mąki.
1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek)
Majeranek
Pieprz
Ziemniaki
1 łyżka okrasy.
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku.
Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę.

Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki

Post #2 autor: Piotruś pan » 24 sty 2017, 20:35

Witaj leśniak!!!
Ja wszystko rozumiem, tylko skąd ten kwas???
Pewnie zapomniałeś wpisać jakiegoś kwaśnego składnika, no bo chyba tu nie chodzi o pół szklanki śmietany.
Jak tak piszę to przypomniał mi się ostatni kapuśniak mojej żony który piekł podczas jedzenia jak i na drugi dzień podczas ....To był dopiero kwas :shock:
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 580
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki

Post #3 autor: Gonzo » 24 sty 2017, 22:07

To może tylko taka nazwa regionalna a nie określenie smaku potrawy?
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki

Post #4 autor: Piotruś pan » 07 lut 2017, 20:38

Ha, już wiem o jakim kwasie napisał kol. leśniak, tylko musiałem przeczytać przepis poprzedni na " Golonka w soku z kiszonej kapusty " :D

Wróć do „Kuchnia Pałucka”