UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Zakwas na żur

Post #1 autor: lesniak » 09 kwie 2017, 22:07

Do świąt został tydzień wiec pora zrobić zakwas na wałsny żur.
Zakwas na żur
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 litr wody
1 - 2 ząbki czosnku
Kawałek skórki chleba na zakwasie.
Wykonanie:
Zagotować wodę wystudzić, wlać do garnka kamiennego lub słoja, dodać mąkę, zmiażdżony czosnek i skórkę chleba wymieszać przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić na 3 - 4 dni w ciepłe miejsce co dziennie raz zamieszać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts

Wróć do „Kuchnia Pałucka”