UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Konkurs Kulinarna Wiola

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 10 lut 2017, 20:25

Konkurs na najlepiej zaprezentowane danie

Dzisiaj mam przyjemność ogłosić konkurs na najlepiej zaprezentowane danie. Smaków niestety nie sprawdzimy, ale prezentacja działa na nasze zmysły. Konkurs jest powiązany z forum www. wedzeniedomowe.pl

Zasady:
Przepis na dowolne danie wraz ze zdjęciem umieszczamy na forum wedzeniedomowe.pl, w temacie konkursu: viewtopic.php?f=137&t=482

Konkurs trwa od teraz do niedzieli 19. 02. 2017 r. do godz 24. Ogłoszenie wyników w poniedziałek 20. 02. 2017 r.

Wybór najlepszych 3 prezentacji dokonają Admini forum

Nagrody: trzy książki Roberta Winckiewicza z autografem oraz dodatkowo za zajęcie pierwszego miejsca zestaw przypraw od swojskiwyrob.pl Nagrody wysłane będą tylko na terenie Polski
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #2 autor: lesniak » 11 lut 2017, 22:41

Ryba po grecku - nie jest to potrawa pałucka, ale zadomowiła się w kuchni regionalnej i jest bardzo często podawana na stoły wigilijne i jako zakąska w karnawale, oraz na święto zakochanych.
Składnik:
1 kg filetu ryby morskiej ( ja używam morszczuka lub mintaja)
2 - 3 pietruszki
1 mały seler
Biała cześć pora
5 marchwi
1 mały słoiczek koncentratu
1 mały słoiczek keczupu
2 - 3 listki laurowe
Bułka tarta
1 jajo
2 - 3 łyżki mleka
Woda ok 0,5 l
Olej
Pieprz, sól, cukier
Wykonanie:
Ryby solimy i pieprzymy panierujemy w jajku i bułce i smażymy na patelni na złoty kolor.
Warzywa myjemy skrobiemy i trzemy na tarce jarzynowej, oprócz pora który kroimy na pół krążki. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy, aż warzywa zmiękną.
Podlewamy wodą doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy liść laurowy. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat i keczup i doprawiamy do smaku.
W naczyniu układamy gorący sos na nim ryby i kolejną warstwę sosu.
Najlepsza po 24 h
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #3 autor: Piotruś pan » 12 lut 2017, 10:58

Ślicznie to leśniak przedstawiłeś, jakbym takie danie zaserwował to pewnie żadna by mi się nie oparła :D :shock: :D .
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #4 autor: Gonzo » 12 lut 2017, 17:39

Szkoda tylko, że taki mały odzew ze strony forumowiczów :( Ja ze swej strony humorystycznie mogę zaprezentować, nadzianą cebulę ;)
20170212_125718[1].jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
asikm77
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2017, 22:38
Kontaktowanie:

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #5 autor: asikm77 » 12 lut 2017, 22:45

Witam
Podaję przepis na pyszną sałatkę ryżową
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki)
1 mała papryka czerwona
4 łyżki marynowanej cebulki
4 ogórki konserwowe
4 jajka lub 8 przepiórczych
oliwa z oliwek
majonez
sól
pieprz
natka pietruszki

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy.
Smacznego :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #6 autor: Anuś » 12 lut 2017, 22:57

Gonzo pisze:Szkoda tylko, że taki mały odzew ze strony forumowiczów :(

Możemy przedłużyć czas trwania konkursu ? ;)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #7 autor: Gonzo » 13 lut 2017, 8:55

Pewnie możemy o tydzień ;)
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #8 autor: Grzegorz Z. » 13 lut 2017, 11:29

Możemy jak najbardziej :)
Awatar użytkownika
tobiaszboksik
Posty: 4
Rejestracja: 02 gru 2016, 21:52

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #9 autor: tobiaszboksik » 13 lut 2017, 16:12

Co stało się z moim postem - dziwne zasady stosujecie - towarzystwo wzajemnej adoracji
Jarek

Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Konkurs Kulinarna Wiola

Post #10 autor: Gonzo » 14 lut 2017, 18:05

tobiaszboksik pisze:Co stało się z moim postem - dziwne zasady stosujecie - towarzystwo wzajemnej adoracji
Jarek

Jeżeli napiszecie że nie spełniał zasad to co postem Gonzo - o cebuli


Kochany cebula w moich stronach jako cebula jest daniem gotowym np. do słoninki posolona i popieprzona smakuje wybornie. Ale napisałem humorystycznie wstawiam bo nie we wszystkich rejonach kraju tak jest z tą cebulą. Twoja kaczka niestety nie była zaprezentowana jako danie gotowe i nie powinna być tuw konkursie na danie gotowe. A przepis jak przpis też ubolewam, że moderator się rozpędził i zamiast przenieść w odpowiednie miejsce pewnie razem ze zdjęciem wykasował. Nie obrażaj się tylko wstaw jeszcze raz przepis w odpwoiednim miejscu, no i masz jeszcze czas żeby zaprezentować coś na talerzu gotowego.Konkurs trwa. Pozdrawiam :)

Wróć do „Konkursy”