UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Porterówka wg. Gonza

Post #1 autor: Gonzo » 29 cze 2017, 10:57

Metodą prób i błędów wypracowałem porterówkę, która smakuje wiekszości degustatorów. Nie jest to ideał i będę dalej "mieszał" składniki ale nie jest zła.
Składniki na 5l porterówki
Porter żywiec - 2l
Woda - 1l
Cukier wanilinowy – 48g (3 torebki) Dla lubiących zapach waniliny można dać 5x16g, choć i dawkę 48g też da się wyczuć.
Cukier - 250g
Goździki -10-20 szt.
Spirytus – 2l
Kawa rozpuszczalna – 1-2 łyżki w zależności od upodobań.

Sposób przygotowania, klasyczny.Czyli po odgazowaniu piwa w garnku poprzez podgrzanie łączymy wszystklie składniki razem, pamiętając że spirytus dajemy na końcu jak wszystko ostygnie. Przelewamy do gasiorka i czekamy im dłużej, tym lepiej. Jak ktoś niecierpliwy to może pić na drugi dzień.A jak ktośbardzo niecierpliwy to może po paru godzinach ;) :)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 458
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Porterówka wg. Gonza

Post #2 autor: Sla100 » 29 cze 2017, 12:16

Gonzo a do gasiorka wlewamy przecedzona porterowke czy z godzikami i kawa i czekamy az sie odstoi ????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 584
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Porterówka wg. Gonza

Post #3 autor: Gonzo » 29 cze 2017, 14:14

Kawa jest rozpuszczalna, zaraz poprawię w przepisie. Ja wlewam z goździkami - ile wpadnie ;) Potem można przy wlewaniu do butelek, pobawić się w filtrowanie.

Wróć do „Inne”