Cytrynówka (przepis od Wosia)

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Cytrynówka (przepis od Wosia)

Post autor: Zbój Madej »

Cytrynówka (przepis od Wosia)

Składniki na dwa litry cytrynówki około 40% (dokładnie 38%)- nie jest bardzo słodka:

- Wycisnąć sok z trzech dużych albo czterech mniejszych cytryn
- dodać osiem płaskich łyżeczek cukru i łyżkę miodu – rozpuścić
- obliczyć ilość otrzymanego soku, sok plus przegotowana woda musi dać 1200 ml
- dolać 800 ml spirytusu 95%
- na każde 2l nalewki wrzucić ok. 1.5 cm laski wanilii ( nie zastępować cukrem waniliowym )
- dodać 5-6 świeżych liści mięty i te po dwóch/trzech dniach należy wyjąć
- skroić tak ok 10 cm skórki z cytryny ( bez białego albedo ) i wrzucić niech pływa i odda smak
Po wyjęciu liści mięty, całość przefiltrować przez watkę nawet dwukrotnie.
Odstawić do klarowania grawitacyjnego. Wstawienie do lodówki przyśpiesza klarowanie.
Smakować można już po trzech tygodniach, choć może nie być jeszcze dobrze wyklarowana.

download/file.php?mode=view&id=8622
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Cytrynówka (przepis od Wosia)

Post autor: Zbój Madej »

Cytrynówka Wosia przecedzona, poszła do lodówki, wanilię zostawiłem w słoju niech jeszcze naciągnie.
W mniejszym słoiku w lodówce klaruje się od około 2 tyg. nalewka plebana, to co było na dnie po cedzeniu. :D
Wczoraj siostrze dałem posmakować i mówiła, że jest oki, cukru i miodu mam nie dodawać, no to nie dodałem.

Ale mam chęć dosłodzić ;)
DSC_0076_wm.JPG
DSC_0077_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Cytrynówka (przepis od Wosia)

Post autor: Gonzo »

A ta kawa obok to w jakim celu ;)
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 34
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Re: Cytrynówka (przepis od Wosia)

Post autor: Zbój Madej »

Gonzo, kiedyś w jakimś sklepie z kawami wyczytałem, że dobrze jest kawę ziarnistą przechowywać w lodówce, dłużej świeżość i zapach trzyma.
Raz trzymałem jakieś 1.5 mies. i pachniała jak należy :D
Odpowiedz

Wróć do „Inne”